IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Telekom може да купи американския оператор Sprint

Акциите на оператора поскъпнаха с над 3 на сто в иначе слабата сесия на Wall Street

08:34 | 21.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на акциите на американския телекомуникационен оператор Sprint се повиши значително, след като германският всекидневник Handelsblatt писа, че е възможно той да бъде придобит от Deutsche Telekom. Първоначално в ранната сесия акциите отичаха понижение в цената си от 2 на сто, но след излизането на публикацията обърнаха тенденцията и приключиха сесията с ръст от 3 на сто.

Според Handelsblatt, който се позовава на източници около мениджмънта, германската компания подготвя радикална промяна за бизнеса си в Америка. Вместо да продаде своето американско дъщерно дружество T-Mobile, както бе планирано досега, главният изпълнителен директор Тим Хьотгенс вече предпочита сливане с конкурента Sprint.

В случай на подобно сливане управлението ще остане у германците. Трансакцията ще бъде осъществена с обмяна на акции, а не на пари в брой. 

Сливането на T-Mobile US и Sprint би родило концерн с приходи от 70 млрд. долара, който да засили конкуренцията на лидерите AT&T и Verizon.

През 2011 г.  AT&T вече опита да придобие Sprint за 39 млрд. долара. Сделката обаче беше спряна от органите по конкуренцията, а AT&T трябваше да плати обезщетение в размер на 3 млрд. долара на Sprint заради провалената трансакция.

Преди три години Sprint опита да купи конкурента си T-Mobile US, но и това намерение бе блокирано от властите.

Очевидно сега мениджмънтът на германската компания вярва, че при администрацията на президента Доналд Тръмп ще има по-добри шансове за подобна сделка. Официално решение на Съвета на директорите за плана все още няма.

Към момента Sprint се оценява на около 32 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още