fallback

Huawei уволни задържания в Полша неин служител, обвинен в шпионаж

Компанията твърди, че той я е посрамил

16:59 | 12.01.19 г. 4
Автор - снимка
Създател

Китайската технологична компания Huawei Technologies уволни Уан Уейдзин - служителят ѝ, който беше арестуван в Полша по подозрения в шпионаж за Китай. Huawei заяви, че той я е посрамил, пише Bloomberg.

“Предполагаемитете му действия нямат никаква връзка с компанията”, обяви Huawei в изявление, изпратено по имейл. “Въпросният инцидент донесе лоша репутация на Huawei”.

Служителят беше описан от полският телевизионен канала TVPInfo като китайски гражданин, който е бил отговорен за продажбите към клиенти от публичния сектор.

Бивш високопоставен служител на Международната агенция по сигурността на Полша, който е работил в мобилния оператор Orange Polska, също е задържан. Двамата ще останат в ареста три месеца.

Huawei е изправена пред все по-голям натиск в Европейския съюз заради нарастващите опасения, че Китай може да използва телекомуникационното си оборудване за шпионаж - нещо, което директорите ѝ категорично отричат.

От своя страна, администрацията на американския президент Доналд Тръмп притиска европейските си съюзници да блокират ползването на продуктите на Huawei, на фона на по-големия търговски спор между САЩ и Китай.

Доказателства показват, че и двамата задържани в Полша мъже са извъшрвали шпионски дейности срещу страната, коментира Станислав Зарин, говорител на тайните служби на Полша. Ако двамата бъдат осъдени, те могат да получат по 10 години затвор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:45 | 12.09.22 г.
fallback