fallback

Опасенията за сигурността не забавят продажбите на Huawei

Компанията твърди, че ако ситуацията продължи, негативният ефект върху бизнеса ѝ е неминуем

17:02 | 13.02.19 г. 1

Нарастващите глобални опасения за сигурността не пречат на продажбите на Huawei Technologies засега, макар че това може да се промени, ако правителственият натиск, воден от САЩ, принуди мобилните оператори да отложат инвестициите си, твърди представител на китайската компания, цитиран от Bloomberg.

Американските власти твърдят, че Huawei носи потенциални рискове за сигурността, а държавният секретар Майкъл Помпейо тази седмица призова съюзниците на САЩ да блокират базираната в Шънджън компания. Huawei коментира, че е частна компания, която не приема поръчки от китайското правителство и не би го направила, защото това ще срине нейния глобален бизнес.

"На този етап не наблюдаваме забавяне на продажбите на мрежово оборудване или на устройствата на Huawei”, коментира директорът по киберсигурността ѝ Яап Мейер. „Нека сме ясни, ако сегашната ситуация продължи доста по-дълго, в някакъв момент, разбира се, това ще повлияе на бизнес развитието ни“.

В средата на януари основателят на Huawei Рън Джънфей заяви, че е уверен, че приходите на компанията ще нараснат до 125 млрд. долара през 2019 г. от над 100 млрд. долара миналата година.

Huawei води преговори с правителства в Европа за стандартите за сигурност за новите технологии, макар че в САЩ не може да се ангажира с това. Помпейо почти постави ултиматум на европейските страни да изберат САЩ или Huawei, посочвайки в Унгария, че договорите с гиганта може да ограничат достъпа до американско оборудване.

Това носи рискове за скоростта, с която ще бъде пусната инфраструктурата за новото поколение мобилни мрежи, където Huawei е главен доставчик в света. Бъдещият растеж на компанията в Полша е под въпрос, след като неин служител в страната беше арестуван през януари по подозрение в шпионаж заедно с бивш агент на полските служби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:43 | 13.09.22 г.
fallback