fallback

Какво поражда притесненията от 5G?

Досега не са открити причини за реално притеснение за ефекта от работата на мобилните мрежи върху човешкото здраве, твърди Ясен Гуев

15:08 | 19.11.20 г. 6

<

InvestorBG · Update подкаст епизод 18: 5G и голямата битка с конспирацията

Позицията на Световната здравна организация по отношение на петото поколение мобилни мрежи (5G) е формулирана по такъв начин, че много хора, които искат да се възползват, могат да го направят с недобри помисли. Това коментира в подкаста „UpDate” на Bloomberg TV Bulgaria Ясен Гуев, експерт с дългогодишен опит в областта на телекомуникациите.

По думите му позицията на СЗО е нормална за една научна структура, а досега не са открити причини за реално притеснение за ефекта от работата на мобилните мрежи върху човешкото здраве.

„Те казват, че няма доказателства за ефект върху здравето от мобилните мрежи. Това е формулирано по начин, който казва, не че е абсолютно сигурно, а че доколкото знаем в момента, няма такива доказателства“, посочва Гуев.

„Факт е, че вече минаха много години, откакто работят мобилни мрежи по целия свят. Няма открита абсолютно никаква зависимост между излъчванията и каквито и да е заболявания“, обобщава той.

Според Гуев друг проблем, който дава основание на хората да атакуват разпространението на безжичните мрежи, е, че съгласно регулациите по света, около базовите станции има защитни зони от около 6 до 10 метра.

„Те са свързани с това, че при работата на базовата станция има топлинен ефект и този топлинен ефект абсолютно изчезва на няколко метра от базовата станция“, твърди Ясен Гуев.

Той посочва, че най-често има неразбиране от страна на хората, които живеят в блокове, на чиито покриви има разположени базови станции. В действителност живеещите в такива блокове нямат реален проблем, защото излъчването на място е най-слабо, тъй като сигналът се разпространява хоризонтално, а не вертикално.

„Това, с което аз съм се сблъсквал много пъти, е, че става въпрос за страхове на хора, които идват от непотвърдена информация в публичното пространство“, посочва още Гуев, но допълва, че се е сблъсквал и със случаи на изнудване от страна на живеещите в блокове, или от страна на хотели с базови станции с цел повишаване на цената.

Какво още допринася за страховете от 5G и има ли наистина причина за притеснение слушайте в пълния запис на "UpDate" подкаст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
fallback