IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google и Facebook продължават с плана за разполагане на трансокеански кабели

Двата кабела, Echo и Bifrost, които ще свържат САЩ със Сингапур и Индонезия, трябва да бъдат завършени съответно през 2023 г. и 2024 г.

14:38 | 04.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Wolfram Schroll/Bloomberg</em></p>

Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg

През 2016 г. Google, Facebook и Pacific Light Data Communication (PLDC) представиха предложение за свързване на Северна Америка и Азия чрез шест нови трансокеански кабела. 

От тези шест кабела, четири са собственост на PLDC, компания със седалище в Пекин. Тъй като политическото напрежение между САЩ и Китай ескалира с търговската война и обвиненията в шпионаж, които Вашингтон отправи срещи китайската телекомуникационна компания Huawei, това предложение беше отхвърлено най-вече в името на националната сигурност, пише All About Circuits. 

Ново предложение вдъхна живот на този проект и този път компаниите гледат с оптимизъм към бъдещия резултат.

Може да звучи като невероятна концепция, но светът буквално е свързан с трансокеански кабели за интернет връзка.

По редица причини оптичните кабели са най-добрият избор за тези дълги подводни връзки. Първо, тези кабели предлагат предаване в реално време наред с много ниски нива на битови грешки, достигайки капацитет до 2 терабита в секунда (Tbps).

Тези подводни кабели използват и ретранслатори, които усилват и повтарят входящия сигнал, за да противодействат на ефектите от разреждането и да поддържат целостта на сигнала. Тъй като ретранслаторите са изцяло фотонни, няма никаква електроника по пътя на предаването. Това позволява употребата на по-опростени ретранслатори, които изискват само нискоскоростна електроника.

2 2

Оптичните влакна също позволяват използването на мултиплексиране с разделяне по дължини на вълните. (WDM), което представлява техника за едновременно предаване на множество оптични сигнали върху двойка влакна с използване на различни дължини на вълната. В най-добрия случай WDM позволява едно влакно да постигне 16 по 2,5 гигабита в секунда (Gbps) информация, която да се пренася през океана.

Facebook и Google направиха няколко промени в плана за подводния кабелен преди няколко години.

За начало PLDC вече не участва в проекта, което означава, че първоначалната концепция за шест кабела вече е сведена до два, собственост изключително на Facebook и Google. Освен това първоначалното предложение изисква директно свързване на Хонконг с Калифорния. Новото предложение премахна изцяло Хонконг, фокусирайки се върху връзките със Сингапур и Индонезия.

3 3

Въпреки че все още подлежи на регулаторно одобрение, първият от двата кабела, наречен Echo, се изгражда от Facebook, Google и индонезийската телекомуникационна компания XL Axiata. Завършването му се очаква до 2023 г. Вторият кабел, Bifrost, се изгражда от Facebook заедно с индонезийския концерн Telkom и сингапурската компания Keppel, който трябва да бъде завършен до 2024 г.

Според Facebook новите кабели ще увеличат общия подводен капацитет в Тихия океан с около 70%, като същевременно осигурят интернет връзка на места, които в момента нямат достъп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още