IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle разочарова с перспективата си

Заради по-песимистичните очаквания за бъдещето акциите на концерна се сринаха с 3,5% в следборсовата търговия

10:27 | 19.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Oracle разочарова с перспективата си

Oracle в момента се бори. Софтуерният американския гигант вижда себе си изправен пред нарастваща ценовата война. Причината са по-малките компании, които предлагат по-евтино в интернет софтуер. Перспективите на Oracle са съответно по-ниски от очакваното.

По-скоро слабото търсене на информационните технологии в световен мащаб накара американския софтуерен гигант Oracle да се замисли сериозно. Конкурентът на германкия SAP даде изненадващо предпазлива перспектива за бизнеса си.

И увеличаващата се конкуренция от страна на по-малки компании, които често подбиват цените на Oracle, като продават софтуера си по интернет, продължава да притеснява третия в света на този пазар. Концепцията на групата се основава на комбинация от софтуера с вътрешнофирмен, често скъпоплатен хардуер. Акциите на Oracle се сринаха с 3,5 на сто в следборсовата търговия. 

През текущото тримесечие продажбите на нов софтуер и абонаменти за софтуер вероятно ще се движат в границите на минус четири и плюс шест процента спрямо предишната стойност, заявиха от компанията след края на борсовата търговия в конферентен разговор с анализатори. Тази стойност е особено важна, тъй като дава представа за бъдещите приходи на концерна.

По отношение на приходите като цяло Oracle очаква през текущото тримесечие те да скочат с 1-4 процента, което се равнява на 9,02 – 9,29 млрд. долара. Анализаторите по-рано прогнозираха средностатистически приходи от  9,41 милиарда долара. Но и прогнозата на Oracle за печалба на акция в размер на между 65 до 70 цента не прозвуча оптимистично за експертите от индустрията, които предвиждаха средно по 69 цента на акция.

Първоначално акциите на Oracle поскъпнаха малко след затварянето на пазара, след като компанията представи по-добри от очакваните резултати за първото тримесечие. Така например приходите от продажби се увеличават заради нов софтуер и абонаменти по интернет с четири на сто до 1,7 млрд. долара. Анализаторите прогнозират само 1,63 млрд. долара. Печалбата на акция за периода нарасна до 59 цента, с три цента повече от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още