IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите планове на Google за новия Android

KitKat трябва да реши куп проблеми, сред които съвместимостта с устройства от ниския клас

08:55 | 01.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дебютът на Android KitKat - последната версия на най-използваната мобилна операционна система на Google, e факт. 

Новата версия на операционната система ще се опита да поправи един от най-големите недостатъци на Android спрямо конкурентната iOS платформа на Apple. Според статистиката по-малко от половината Android устройства използват най-новата версия на операционната система Jelly Bean, която бе представена през лятото на миналата година. За сравнение, близо две трети от устройствата на Apple ползват най-новата iOS7 платформа, която дебютира през миналия месец.

Проблемът е в това, че Android не е достатъчно гъвкав и разработчиците често се затрудняват в адаптирането му за работа с устройства от по-ниския клас. Операционната система на Google гълта повече ресурси, което принуждава производителите на по-евтини телефони просто да използват старите по-леки версии. KitKat ще се опита да промени това като бъде еднакво бърз на устройства от различни класове.

“KitKat оптимизира количеството използвана памет във всеки един от основните компоненти, и предлага инструменти, които помагат на разработчиците да създават ефективни приложения за устройства от базовия клас, които използват 512-мегабайтови чипове,” се казва в документа, цитиран от блога на журналистката Джесика Лесин.

Ако програмистите на Google изпълнят обещанието си, KitKat ще позволи на компанията да се наложи на развиващите се пазари с евтини устройства на партньорите й Huawei, ZTE и др. Друга полза ще е възможност за навлизане в сегмента на “умните” часовници, които също не разполагат с много оперативна памет.

С Android KitKat Google се подготвя за новите тенденции. Последната версия на операционната система ще поддържа три нови сензора: геомагнитен, който разчита интензитета на магнитното поле спрямо три оси, детектор на стъпки, както и брояч на стъпки.

Тези функции вероятно са запазени за бъдещ часовник на Google, базиран на Android. Друга възможност е KitKat да се използва в очилата Google Glass, както и в подобни разработки на други компании. Разбира се, от новите функции ще могат да се възползват повече приложения за все по-натъпканите със сензори смартфони и таблети.

Нововъведението ще позволи на Google да установи какво разстояние сте изминали в зависимост от броя на стъпките ви. Това ще влезе в употреба при картографирането на затворени пространства като молове и летища, което впоследствие ще стане част от Google Maps.

KitKat ще отвори още по-широко вратата и пред електронните плащания. Операционната система ще позволява “емулирането” на банкови карти, благодарение на което ще може да се плаща директно през телефона, да се печелят точки за лоялност, да се влиза в строго охранявани сгради, както и да се съхраняват сигурно секретни документи.

Google иска да улесни и използването на Android базирани устройства като дистанционно управление. Най-новата версия на платформата ще позволи на разработчиците да създават апликации, които могат да контролират телевизори и въобще всичко, което използва инфрачервен сигнал.

KitKat ще подобри и Bluetooth свързаността на мобилните устройства с джойстици, клавиатури и автомобилни мултимедийни системи. Операционната система ще поддържа нещо, което Google нарича Bluetooth HID. Функцията ще позволи на Android машините да си комуникират с много по-широк кръг устройства чрез Bluetooth.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ако гоогле пусне всичко под GPLv2 включително и драйверите за видео и чипсета, както и графичниа стек и го даде на линукс обществеността, не само, че ще засили напредъка ами и евентуално ще се сдобие с напълно функционална операционна система не само за таблети и телефони, ами и за десктопи! Нещо, което Шатълуърт се мъчи да направи с Убунту, но за съжаления му липсват капитали и човешки капацитет. За жалост. И вместо да го оплюват, могат да му помогнат, защото след издънката на Микромеките с Уин8 има огромна ниша за операционни системи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още