IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патентната война се изражда

Група компании, предвождани от Microsoft и Apple, заведоха осем иска срещу Google

10:27 | 03.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

През 2009 г. канадският телеком Nortel обяви банкрут и пусна за продаване най-големия си актив - портфолио от над 6000 патента, сред които иновации в сферата на 4G комуникациите, както и много технологии. Google бе една от компаниите, които наддаваше в търга. Патентите обаче бяха придобити от новосформираната група Rockstar Bidco, състояща се от Microsoft, Apple, RIM, Ericsson, и Sony. Заедно петте компании платиха шокиращата сума от 4.5 млрд. долара.

Според вътрешни източници, цитирани от Arstechnica.com, портфолиото на Nortel е патентният еквивалент на атомната бомба: опасно е, ако попадне в грешни или безотговорни ръце. Прогнозите донякъде се сбъднаха, защото в четвъртък портфолиото бе използвано от новите си собственици за организирането на патентни атаки срещу Google и техния Android.

Патентната война между производителите на самртфони се разгорещи в последните години. Днес консорциумът Rockstar е завел осем нови иска, което се очаква да предизвика нов скандал.

Документите са подадени в съда в Източен Тексас и засягат Google, както и седем компании, произвеждащи Android базирани смартфони: Asustek, HTC, Huawei, LG Electronics, Pantech, Samsung, както и ZTE.

От Google много добре са знаели какво ги очаква, твърдят експерти. След загубата на търга, главният адвокат на компанията - Дейвид Дръмонд, се оплакал, че патентният съюз на Microsoft и Apple е част от “организирана жестока кампания срещу Android.”

Няколко месеца след неуспешния за Google търг, компанията придоби Motorola за 12.5 млрд. евро, като анализатори коментираха, че гигантът е бил привлечен основно от патентите на американската компания.

Шест от патентите в купеното от Rockstar портфолио са озаглавени “Платформа за асоциативно търсене” и са обект на разследването. Според патентният лист изобретението е дело на Ричард Скилън и Прескот Лайвърмор и представлява “инструмент за таргетиране на рекламата според търсената от потребителите информация.” Най-старият от шестте патента е одобрен през 1997 г., което е една година преди Google да бъде основана. 

Исковете срещу седемте компании, които произвеждат устройства, базирани на операционната система на Google - Android - касаят същите осем патента, в които става въпрос за набор от технологии и иновации. Предмет на спора е патент, попълнен отново през 1997 г. за “инструмент за навигация в графичен потребителски интерфейс.” Другите документи засягат “филтър на интернет протоколи”, както и “интегриран център за съобщения”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още