IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безплатните актуализации се изплащат на Apple и Microsoft

Windows 8.1 и OS X Mavericks увеличават значително пазарните си дялове през ноември

12:38 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безплатните актуализации се изплащат на Apple и Microsoft

Според най-новите данни на Net Applications през ноември Apple и Microsoft са се възползвали от факта, че предложиха най-новите версии на своите операционни системи като безплатен ъпгрейд. Така 28,4% от всички потребители с Windows 8 са преминали към Windows 8.1. В допълнение 33,9% от потребители на OS X 10.6 или по-късна версия са мигрирали към OS X 10.9 Mavericks.

Windows 8.1 повишава своето присъствие на целия пазар спрямо миналия месец с 0,9 пункта до 2,64%. OS X Mavericks се подобрява с 1,6 пункта до 2,42% . Така през ноември Mavericks е най-разпространената версия на операционната система на Apple. 

Windows 7 защити водещата си позиция с дял от 46,64 на сто (до 0,2 пункта). Делът на Windows XP остава непроменен на 31,2 процента въпреки прекратяването след пет месеца на поддръжката за него от страна на Microsoft. Според пазарните анал изатори Windows 8 е работел на 6,66% от всички компютри, докато през октомври делът му е бил 7,53%.

Така Windows леко подобрява разпространението си с 0,2 пункта до 90,88%. Делът на OS X потребителите обаче намалява с 0,2 пункта до 7,73%. През ноември Linux е в застой и държи пазарен дял от 1,6 на сто.

И StatCounter установява, че през ноември Windows 8.1 отчита впечатляващ растеж. Заедно с Windows 8 сега системата има пазарен дял от 8,6 на сто. Но в тези стойности тук са включени и мобилните операционни системи. Ако те се премахнат, делът ще е 9,3%, което съответства точно на изчисляването на Net Applications. 

Данните на Net Applications вземат под внимание посещенията на около 40 000 сайта. При това се изчисляват само уникални посещение на сайт и ден. Месечният поток така обхваща около 160 млн. влизания.

StatCounter от друга страна отчита посещенията в своята мрежа, но не ги коригира като Net Applications, за да компенсира географските вариации.

И двете компании описват броя на браузърите и версиите на операционната система на достъпа до своята мрежа, тоест статистическите данни не са за покупките им, а от прилагането им в практиката.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още