IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google и Samsung се опасяват от по-високи такси за патенти

Според двете компании придобиването на Nokia от Microsoft може да доведе до поскъпване на лицензите

15:15 | 04.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сделката между Nokia и Microsoft може да доведе до по-скъпи лицензи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сделката между Nokia и Microsoft може да доведе до по-скъпи лицензи. Снимка: Ройтерс

Водещите технологични компании Google и Samsung са изразили пред китайските власти загрижеността си за това, че придобиването на Nokia от Microsoft може да донесе за тях по-високи такси за патенти. Източници на Bloomberg твърдят, че с това двете компании са се присъединили към декларация на китайските производители на комуникационно оборудване Huawei и ZTE, адресирана до антикартелните власти.

Според материала на агенцията китайското министерство на търговията трябва да наложи условия за избягване на по-високи такси, особено за лицензи за мобилни патенти. Правителствени представители са заявили пред агенцията, че сред тях расте загрижеността за възможността Microsoft да злоупотреби с позицията си в областта на патентите, за да придобие по-голям дял на пазара на смартфони.

В Европа придобиването на Nokia от Microsoft бе одобрено без колебание, и то, въпреки че години наред Брюксел наблюдаваше критично практиките на Microsoft. Въпреки това Европейската комисия предупреди оставащия в рамките на Nokia концерн, че ще следи неговите лицензионни дейности. В Индия, Израел, Русия, Турция и САЩ според различни източници сделката вече също е одобрена, за разлика от Китай.

В края на януари Nokia заяви, че планира да увеличи своя бизнес с патенти в едногодишен срок от 500 до 600 млн. евро. Екстраполирането се базира основно на сделката, с която Microsoft се задължи да лицензира съществуващите права на собственост в продължение на десет години на обща стойност от 1,65 милиарда евро. За увеличение на печалбите от патенти по-специално би могло да спомогне и едно ново споразумение със Samsung, чието съществуващо споразумение с Nokia изтича скоро.

Фокусът на лицензиране на патенти вече привлече вниманието на европейския комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния. Тъй като Nokia си запазва портфолиото с патенти, имало опасения, че бъдещата компания без собствено подразделение за устройства може да се поддаде на изкушението да търси по-високи приходи от този портфейл. „Ако Nokia иска в бъдеще да има незаконни ползи от своите патенти, тогава ние ще започнем антитръстово разследване", предупреди Алмуния. „Но аз се надявам, че не е нужно да се стига до там".

Nokia и Microsoft сключиха през септември 2013 г. сделка за продажбата на подрзделението за мобилни телефони на финландската компания. Срещу цена от 5,44 милиарда долара компанията от Редмънд получава също областта на услугите и лицензи за интелектуалната собственост на Nokia и картовата услуга Here. Microsoft иска да завърши сделката през първото тримесечие на 2014 година.

Наскоро един консорциум от 19 фирми и браншови асоциации също призова Европейския съюз да ограничи правните възможности за патентните тролове с бъдещия единен патентен закон. В алианса участват Apple и Samsung, които същевременно са заплетени в горчива глобална битка за патентни спорове. Сред другите подписали са Microsoft, Google, HP, Dell, Cisco, Blackberry, Huawei и Broadcom.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още