IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GoDaddy излиза на борсата

Компанията стопанисва 57 милиона домейн адреси, с което е безспорен лидер в сектора

10:46 | 11.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
GoDaddy излиза на борсата

GoDaddy Group обяви, че е подала документи за IPO, което се случва три години, след като компанията бе придобита от частен инвестиционен холдинг за 2,25 млрд. долара. Припомняме, че компанията, която се занимава с интернет хостинг и регистрация на домейн адреси, имаше намерение да излезе на борсата още през 2006 г., но тогава плановете й пропаднаха.

При дебюта си на борсата аризонската фирма ще предложи акции в размер на 100 млн. долара, колкото се надява и да набере. Според добре запознат източник обаче, това е просто начин GoDaddy да опипа почвата и крайното решение за това колко точно активи ще бъдат предложени публично, все още не е взето.

Като главни финансови специалисти в документите са вписани Morgan Stanley, J.P. Morgan и Citigroup. Засега все още няма информация с каква абревиатура ще е известна компанията на борсата.

През 2013 г. GoDaddy, която е известна и с похотливите си реклами, декларира нетни загуби в размер на 200 млн. долара при общи приходи от 1,13 млрд. долара. За сравнение, през 2012 г. компанията изгуби 279 млн. долара, а приходите й бяха 979 млн. долара.

Добрата новина е, че според анализатори 2014 г. ще бъде по-добра от 2013 г. За първото тримесечие компанията е регистрирала приходи в размер на 320 млн. долара, а загубите й се равняват на 51 млн. долара. В момента компанията има свободен капитал от едва 133 млн. долара, а дългосрочните й дългове са 1,08 млрд. долара.

GoDaddy подаде документи за листване на борсата още през 2006 г., но след това замрази плановете си заради опасения, свързани с оценяването на компанията. Тогава, основателят Боб Парсънс, който е и главен изпълнителен директор по това време, пише в блога си, че се е запънал и не е приел изискванията на Американската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC). Парсънс, наричащ сам себе си "прям човек", определи регулациите на SEC като “задушаващи”.

Ето и някои акценти от историята на GoDaddy, вписани в документите:

Парсънс се оттегли от поста си на изпълнителен директор в края на 2011 г., месеци след като GoDaddy бe продадена за 2,25 млрд. долара на инвеститорска група, състояща се от Kohlberg Kravis Roberts & Co., Silver Lake Partners и Technology Crossover Ventures. Трите компании вече могат да се похвалят с възвръщаемост от инвестицията си – наскоро GoDaddy изтегли нов заем от 1,1 млрд. долара, част от които бяха изразходвани за солидни дивиденти за акционерите.

Според документите KKR и Silver Lake притежават по 28% от GoDaddy, a TVC държи 12,6% от активите на компанията. Голяма част от останалите акции са собственост на основателя Парсънс.

След излизането си на борсата GoDaddy ще бъде принудена да плати сумарно 25 млн. долара на инвеститорите си, които компанията им дължи под формата на такса за прекратяване на управлението и наблюдението.

Компанията стопанисва 57 милиона домейна, с което е безспорен лидер в сектора. Компанията се развива усилено в последните две години, придобивайки няколко компании, сред които счетоводната апликация Outright, както и платформата за търговия с домейни – Afternic.

През октомври GoDaddy купи и конкурентната компания Media Temple, а наскоро отвори и офиси в Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още