IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber планира да набере още 2 млрд. долара от пазара

Компанията за споделено пътуване е напът да се утвърди като най-силно капитализираният стартъп в света

12:02 | 11.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Uber планира да набере още 2 млрд. долара от пазара

Uber Technologies Inc., най-силно капитализираният стартъп в света, планира да набере още средства чрез нов голям кръг на финансиране, пише MarketWatch.

Базираната в Сан Франциско компания за споделено пътуване информира инвеститорите за плановете си да набере между 1,5 и 2 млрд. долара в нов кръг на финансиране, съобщиха запознати с въпроса хора. По този начин капитализацията на дружеството се очаква да надхвърли 50 млрд. долара.

Осъществявайки подобен ход, Uber ще се утвърди като най-големият стартъп в историята. Само Facebook Inc успя да постигне капитализация от 50 млрд. долара преди да излезе на борсата. Goldman Sachs Group организира частно предлагане на акции на социалната мрежа през 2011 г.

Пазарната стойност на Uber може да нарасне след одобрение от страна на инвеститорите. През май 2014 г. компанията започна да обсъжда набиране на финансиране при капитализация от приблизително 10 млрд. долара, като успя в рамките на няколко седмици да достигне 18 млрд. долара. Нов кръг започна през декември 2014 г. при около 30 млрд. долара, за да затвори при 41 млрд. долара.

През миналата седмица The New York Times (NYT) публикува непотвърдена информация, че Uber е отправила оферта за придобиване на картографския пакет Here на Nokia.

Картографският бизнес на Nokia държи над 80% от световния пазар на вградени навигационни системи за автомобили и влага стотици милиони долари всяка година за актуализация на своите карти, които обхващат от Ню Йорк до Ню Делхи. Централата на Here е базирана в Берлин, а в компанията работят около 6 000 души по целия свят. Дружеството оповести годишни приходи в размер на 1,1 млрд. долара през 2014 г.

Позовавайки се на трима анонимни източници, запознати с офертата, NYT посочва, че Uber може да придобие Here за приблизително 3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Да, добре го гласят. Аз не виждам кой би си купил от компания, която има проблеми със закона в 70% от държавите. Някой яко рисков само, ама ще търси яка премия. За това .. НЕПОТВЪРДЕНА информация, че ще отправят оферта за Here. Сега.. дали ще или не ще и ако отправят, дали ще придобият не е ясно НО целта е инвеститорите да бъдат убедени ( НЕПОТВЪРДЕНО) че париците им ще се използват за придобиване на реален актив а не за наливане в съмнителен от законова гледна точка бизнес модел. Много тънко. Професионалисти са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Друсат яко крушата.. пък каквото падне. Перфектната пирамида са Убер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още