IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Под натиск Apple промени условията за музикалната си услуга

Компанията вече ще плаща на музикантите и през безплатния тримесечен пробен период за потребителите

12:10 | 22.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Певицата Тейлър Суифт принуди американския технологичен концерн  Apple да промени условията си за ползване на своята музикална услуга за музиканти и артисти. Няколко часа след публикуването на отворено писмо от Суифт Apple смекчи условията и поясни, че ще плаща на музикантите дори и през безплатния пробен период за потребителите, което не бе първоначалният вариант. В неделя 25-годишната Суифт осъди в постинг в блога си първоначалните условия като "шокиращи и разочароващи".

Еди Кю, директор на отдела за интернет софтуер и услуги на Apple, част от който са Apple Music и iTunes, обяви в Twitter, че ще се вслуша в исканията на музикантите.

По-късно пред онлайн изданието Re/Code Кю заяви, че компанията е получила множество оплаквания от музиканти. Затова Apple ще плаща на изпълнителите дори и през безплатния пробен период на потребителите. Условията ще са идентични с тези по време на платените абонаменти, като ще се плаща на всяко прослушване на дадена песен. Засега не е ясно колко средства ще коства промяната на Apple.

При стрийминга музиката се просвирва директно в интернет. Досега Apple залагаше почти изключително на продажбата на музика за сваляне на твърдите дискове. Със старта на Apple Music на 30-и юни производителят на iPhone навлиза в бизнеса със стрийминг, в който досега лидер е шведската компания Spotify. 

През миналата година Суифт отново предизвика вълнение в бранша, след като изтегли албумите си от Spotify, тъй като услугата поддържа и безплатна за ползване версия, финансирана чрез реклами. В това обаче певицата вижда „обезценяване на музиката“. Сега тя обяви, че ще задържи последния си албум "1989" настрани от услугата на Apple.

"Не става дума за мен. За щастие, аз издадох своя пети албум и мога да издържам себе си, моята група, екип и целия мениджмънт чрез концерти. Става дума за новите музиканти и групи, които точно са пуснали своя първи сингъл и няма да получат възнаграждение за своя успех. Става дума за младите автори на песни, които очакваха, че техният дял ще им помогне да си платят дълговете. Става дума за продуцента, който работи неуморно да създава и да развива иновации, точно както Apple го прави в своята сфера, но няма да получи пари за една четвърт от годината, през която неговата или нейните песни са били слушани", пише в блога си Суифт. 

Apple Music няма безплатна версия, но тримесечна безплатна тестова фаза за нови потребители. Тъй като през това време Apple не получава пари, компанията не възнамеряваше да плаща такси и на издателите. За сметка на това след това те трябваше да получават по-висок дял  от приходите – в размер на 71,5 до 73 на сто, както поясни мениджърът на Apple Робърт Кондрк преди дни пред Recode. В бранша за нормални се считат такси в размер на около 70% от приходите.

Еди Кю поясни, че се е свързал и с Тейлър Суифт, като лично я е известил за промяната. "Тя беше много щастлива да чуе, че правим това и ние й благодарихме", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още