IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM отчита спад на приходите за 13-то поредно тримесечие

Причините за лошите резултати се крият в разпродаването на част от бизнесите и силния долар

09:07 | 21.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската технологична компания International Business Machines Corp (IBM) отчете спад на приходите за 13-то поредно тримесечие и не успя да отговори на средната оценка на анализаторите, съобщава Ройтерс. Основните причини за по-слабите приходи са разпродаването на бизнесите с нисък марж и силният долар.

Акциите на най-голямата в света компания за технологични услуги поевтиняха с 5% в следобедната търговия в понеделник.

IBM е в момент на преход и продава част от бизнесите си, като нисък клас сървъри, касови апарати и полупроводници, за да се фокусира към такива с висок растеж, като софтуер в областта на сигурността, облачни услуги и анализ на данни.

Компанията, която продаде част от сървърния си бизнес на Lenovo Group Ltd през миналата година, продължава да реорганизира операциите си, плащайки на производителя на чипове Globalfoundries Inc да поеме губещия ѝ отдел за полупроводници през този месец.

Приходите от това, което компанията нарича „стратегически императиви“, включващи облачни и мобилни компютърни системи, анализ на данни, софтуер в областта на сигурността, са се повишили с 20%. Новите бизнеси обаче засега не успяват да компенсират пропуснатите приходи от продажбата на поделения.

IBM заяви, че очаква приходите от третото тримесечие да бъдат същите като тези за първото, или около 19,6 млрд. долара.

Приходите от софтуерния бизнес са спаднали с 10% до 5,8 млрд. долара спрямо миналата година.

Приходите от глобалните технологични услуги, като аутсорсинг, също отчитат понижение от 10% в резултат на слаби разходи от страна на клиентите.

„Традиционният софтуер и услугите остават под натиск в IT сектора и вярваме, че придобиванията и сливанията представляват един от малкото проблясъци надежда за възстановяване на традиционните технологични гиганти, гладни за растеж“, казва Даниел Айвс, анализатор в FBR Capital Markets.

Общите приходи на IBM са спаднали до 20,81 млрд. долара за второто тримесечие, приключило на 30 юни, от 24,05 млрд. долара преди година. Оценката на анализаторите беше за 20,95 млрд. долара.

Резултатите на IBM за тримесечието са повлияни и от силния долар. Компанията, която получава повече от половината си приходи от чужбина, заяви, че очаква малко по-силно влияние на валутата през втората половина на годината.

Консолидираните нетни приходи са спаднали до 3,45 млрд. долара, или 3,50 долара на акция, през второто тримесечие. Преди година те са били 4,14 млрд. долара, или 4,12 долара за акция.

Без да се взимат предвид специалните и валутните ефекти IBM отчита печалба от 3,84 долара на акция, с което надминава оценката на анализаторите от 3,78 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още