IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сферата на бизнес софтуера продължава да изпитва голям дефицит на кадри

Проблемът се крие в разминаването на нуждите на бизнеса и кадрите, излизащи от университетите, твърди Наталия Футекова

10:55 | 13.01.16 г. 2
Сферата на бизнес софтуера продължава да изпитва голям дефицит на кадри

Има огромен дефицит на кадри в сферата на бизнес софтуера, коментира Наталия Футекова, управляващ съдружник в ERP.BG в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Съществува голямо разминаване между нуждите на бизнеса и кадрите, които произвеждат държавните университети. Разработката на бизнес софтуер много трудно може да бъде преподавана в университетите, тъй като изисква не само теоретични познания, а и практически опит. Има много пречки по пътя на допускането на експерти от сферата на бизнес софтуера в държавните университети, коментира Футекова.

Затова и създаването на ERP Академията, която е проект на водещите фирми от ERP бранша в България, има тази цел - да спомогне за подготовката на бъдещи специалисти по внедряване, поддръжка и развитие на бизнес софтуерни системи, добави тя. 

Академията е създател съвместно с Висшето Училище по Застраховане и Финанси на първата магистърска програма по бизнес софтуер - "Бизнес анализ и ERP системи", която се провежда от тази есен. Двете организации планират и създаването на първата по рода си бакалавърска програма по бизнес софтуер, каза още Футекова.

Както магистратурата, така и бакалавърската програма не подготвят програмисти, а специалисти, които следва да имат не само софтуерни познания, а и икономически такива, за да направят успешна кариера в динамичния сегмент на бизнес софтуера, добави още Наталия Футекова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
БAAAAAAX! Що цензурирахте думата *** бе? Имах предвид "отбор" не тоя *** дето си мислите :D:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Дааа, университетите произвеждат висшисти, а на нас ни трябват занаятчии, това е. Тоест, имаме едни, дето искат да са занаятчии, ама се бутат в университета, щото е престижно, а от другата страна имаме едни, на които им трябват занаятчии, ама вземат от университета, че е по-престижно.А иначе... внедряването на ERP софтуер НЕ БИВА да се прави от софтуерни специалисти. Това е БИЗНЕС ноу-хау. Има си ***, който се състои от бизнес консултанти и технически специалисти и те ЗАЕДНО вършат работата. Само че така много скъпо. За това вземаме Джавари от СофУни и ги пращаме да съветват клиента за оптимизация на доставките, за оптимизация на транспортните потоци, за организация на дискретното или непрекъснатот производство и за това резултата е майка плаче. Не е опит, ама джавара трябва да се научи на управление на доставките преди да ги консултира, това е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още