IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ingram Micro ще премине в китайски ръце за 6 млрд. долара

Придобивката на HNA Group би била най-голямата китайска покупка на американска ИТ компания

11:47 | 18.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Централата на Ingram Micro в Калифорния, САЩ. <em>Снимка: Ingram Micro Facebook page</em></p>

Централата на Ingram Micro в Калифорния, САЩ. Снимка: Ingram Micro Facebook page

Китайската HNA е постигнала споразумение за закупуването на Ingram Micro за 6 млрд. долара. Това би било най-голямото китайско придобиване на американска информационно-технологична (ИТ) компания, отбелязва Financial Times.

Tianjin Tianhai Investment Co., което е част от HNA Group, е сключило сделка с базирания в Калифорния компютърен, нетуъркинг и софтуерен доставчик при цена от 38,90 долара за акция. Цената представлява премия от 31% над цената на затваряне на акциите на Ingram в сряда. След новината в следборсовата сесия книжата на Ingram Micro, която оперира и в България, поскъпнаха с 23% до 36,52 долара за брой.

Покупката на HNA е поредната от серията големи сделки в чужбина, осъществени от китайски компании. Китайският глад за сливания и придобивания извън местния пазар идва в момент, в който втората по големина икономика в света расте с най-бавното темпо от три десетилетия.

От началото на 2016 г. китайските компании похарчиха над 80 млрд. долара за покупки на компании в чужбина. Въпреки регулаторните рискове, пред които са изправени китайските дружества, закупуващи чужди фирми, международните анализатори очакват сделките да продължат и през тази година.

HNA Group – конгломерат с интереси в превоза на товари, логистиката и туризма – извърши серия от придобивания, за да разшири глобалното си присъствие. Според информацията, поместена на сайта на групата, тя има активи за над 600 млрд. китайски юана (92 млрд. долара) и 11 компании под шапката си.

HNA Group е най-големият акционер в Tianjin Tianhai, добавя Bloomberg. HNA ще запази мениджмънта на американската компания, който ще продължи да управлява Ingram от централата си в град Ървайн, Калифорния.

Двете компании очакват сделката да бъде финализирана през втората половина на 2016 г.

От своя страна листната на борсата в Шанхай Tianjin Tianhai се опитва да се трансформира от компания за доставки по вода към по-общото управление на веригата на доставките и логистиката.

China International Capital и Bravia Capital съветват HNA по сделката, а Morgan Stanley обслужва Ingram Micro по финансовите въпроси.

Ingram Micro стартира дейност в София през 2012 г. За компанията у нас работят над 300 служители, сочи информация на корпоративния й сайт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още