IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft получава солидна подкрепа в дело срещу щатските власти

Министерството на правосъдието забранява на концерна да известява потребителите си при претърсвания на техните облачни услуги

11:41 | 05.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн заведе наскоро съдебно дело срещу забраната да известява своите потребители при случаи на претърсвания на техните облачни услуги. Подкрепа компанията получава от фондацията Electronic Frontier Foundation, Mozilla и редица технологични компании от Силициевата долина. 

С иска си Microsoft се защитава срещу Министерството на правосъдието на САЩ заради забраната да известява своите потребители относно достъпа до информация от страна на властите. Компанията засега получава подкрепа от Electronic Frontier Foundation (EFF), Mozilla, Amazon, Apple, Google и Fox News, предаваBetanews.com.

EFF се позовава на четвъртата поправка на Конституцията на САЩ, която защитава гражданите от произволни претърсвания и гарантира забраната за обискиране без съдебно разпореждане. Адвокатът на фондацията Ли Тиен твърди, че гражданите не могат да се възползват от конституционните си права, ако никога не научават за претърсванията на сървърите. Според него това „не може да бъде в духа на Конституцията“.

В своя корпоративен блог Mozilla пояснява, че забраните за съобщаване за претърсвания обикновено продължават много повече време, отколкото реалното събиране на доказателства при предполагаеми престъпления. От друга страна обаче прозрачността по тази тема е важен фактор за доверието на клиентите в продуктите, пояснява Mozilla. 

Вижте още във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още