IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft пуска умно приложение за езикови преводи

Изкуственият интелект става централна част от стратегията на Microsoft за бъдещо развитие

08:27 | 14.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската технологична компания Microsoft заяви, че ще пусне приложение за извършване на езикови преводи, което ще е достъпно на Windows и другите операционни системи на конкурентите ѝ Apple и Google. Ходът е част от по-голямата надпревара между най-големите технологични компании в света за надмощие в сферата на изкуствения интелект, пише Bloomberg.

Приложението следва появата на услуга за превод в Skype, която Microsoft пусна през 2014 г. Новият софтуер може да конвертира девет езика говоримо и 50 писмено, посочва Лили Ченг, директор проучвания по проекта. Приложението разчита на техники за изкуствен интелект, като гласово разпознаване и машинен превод.

Компанията обяви, че софтуерният инструмент ще стане достъпен през следващата година за производители на устройства, които искат да вградят нейния дигитален асистент Cortana в своите продукти.

Един от ранните партньори е Harman International Industries, която използва Cortana за своите гласово активирани колони. Expedia от своя страна разработва бот за хотелски резервации през Cortana и услугата за видео чат на Skype.

Наскоро Google направи своя дигитален асистент с изкуствен интелект отворен за външни разработчици, а Amazon.com и Apple също направиха подобни стъпки.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела смята, че изкуственият интелект е ключова част от бъдещето на компанията и инвестира време и средства в тази област. През тази седмица Microsoft стартира и нов, фокусиран върху изкуствения интелект фонд за рисков капитал. През март тя представи стратегия за „платформа за разговори“, която използва т.нар. чатботове, с които хората могат да разговарят, за да контролират приложения, да намират информация и да пазаруват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още