IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb предлага сътрудничество на сингапурското правителство

Компанията обмисля да ограничи дните за отдаване на жилища под наем и да създаде система за регистрация за тях

11:49 | 12.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Airbnb предлага да работи с правителството на Сингапур за разрешаване на притесненията около въздействието на услугата за краткосрочни наеми върху частните жилища и хотелиерската индустрия в мегаполиса, съобщава онлайн изданието Global Property Guide.

Компанията предлага да обмисли ограничаване на броя на дните за отдаване на жилища под наем в Сингапур и създаване на система за регистрация за тях. Airbnb е съобщила пред сингапурското правителство, че няма да предлага общински жилища на платформата си, ако получи такава молба.

„Настроени сме оптимистично, тъй като правителството вижда, че имаме над 400 партньорства. Ако можем да разрешим проблема в Куба, значи ще можем да го направим и тук, в Сингапур“, казва Крис Лихайн, ръководител на глобалната политика и комуникацията в Airbnb.

Малко след като сингапурското правителство обяви, че ще потърси общественото мнение във връзка с регулаторната рамка за компанията за краткосрочни наеми, Airbnb определи намеренията на правителството да наложи мерки като „несъстоятелни“ и заяви, че иска да си сътрудничи с властите, така че услугите й да функционират добре в Сингапур.

Според настоящите регулации частните жилища, включително апартаментите, трябва да бъдат отдавани под наем за минимален престой от три поредни месеца. Те не могат да бъдат отдавани на временни обитатели, т.е. туристи. Хората, които искат да останат за по-малко от три месеца, трябва да отседнат в хотели, съобщава Службата за градско преустройство (URA).

Компанията за краткосрочни наеми посочва, че регулаторната рамка не съответства на начина, по който днешните сингапурци обичат да пътуват и да използват дома си. „Жалко е, че близо три години след първата публична консултация на URA дискусията не е постигнала голям напредък“, съобщава Airbnb в комюнике.

През миналата година сингапурското правителство повдигна обвинение срещу двама мъже, които отдавали незаконно четири апартамента в Airbnb. Това беше първият по рода си случай в страната.

URA е разследвала близо 1 735 случая на неразрешено отдаване на частни жилища за краткосрочен наем от 2015 г. до ноември 2017 г. Срещу почти никой от собствениците обаче не са предприети действия, след като те обещали да се съобразяват с регулациите.

Двамата мъже – Терънс Тан Ен Вей (35 г.) и Яо Сон Лиан (34 г.), се признаха за виновни по обвиненията за незаконно отдаване под наем на четири апартамента в луксозна жилищна сграда в централната част на Сингапур. Те могат да получат глоба до 80 хил. сингапурски долара (60 700 щатски долара) по всяко едно от четирите нарушения, ако бъдат признати за виновни. Присъдата им ще стане ясна през април.

Много страни в света предприемат действия за минимизиране на последиците от Airbnb за частните жилища и хотелиерската индустрия. Сега URA планира да потърси мнението на „представители на платформите за споделяне на жилища, групи местни жители и доставчици на подслон, за да се увери, че рамката е силна и отговаря на притесненията на всички страни, включително местни жители и представители на индустрията“, съобщава службата в комюнике.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още