IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландски регулатор наложи десета поредна глоба на Apple

Компанията вече има да плаща 50 млн. евро на Службата за потребители и пазари

20:52 | 28.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Нидерландски регулатор наложи днес десета седмична глоба на Apple за това, че компанията не се съобразява със заповед, изискваща гигантът да позволи на доставчиците на приложения за запознанства в Нидерландия да използва методи за разплащане, които са дело на други компании, предава Ройтерс.

Службата за потебители и пазари обяви, че глобите срещу компанията в продължаващия отдавна спор, вече достигат 50 млн. евро – максималното възможно според сегашната заповед.

Регулаторът твърди, че Apple е дала ново предложение за изпълнение на заповедта в неделя – ход, който властите приветстват, но твърдят, че е направен твърде късно, за да бъдат избегнати наказанията.

Практиката на Apple да изисква разработчиците да използват нейната система и да ѝ плащат комисиона от 15 до 30% от приходите си от дигитални продажби в App Store станаха обект на разследвания от регулатори и власти по света.

Въпреки че нидерландският случай е ограничен само до приложенията за запознанства в страната, той може да създаде прецедент за компанията, която отрича да е сторила нещо нередно. Службата за потребители и пазари налага седмични глоби срещу компанията във връзка с този спор от януари тази година.

По думите на регулатора новото предложение на Apple е било достатъчно конкретно, за да може да се направи констатация „възможно най-скоро“ дали компанията е изпълнила условията на заповедта. Регулаторът ще разгледа предложението и ще се консултира с разработчиците на приложения като Match Group, която стои зад услугата Tinder.

Агенцията твърди, че в зависимост от резултата, все пак може да предприеме действия за налагане на допълнителни периодични глоби с „евентуално по-високи наказания“, така че да насърчи компанията да изпълнява правилата.

Съгласно новите правила, договорени миналата седмица от Европейската комисия, правителствата в ЕС и властите в блока, Apple ще трябва да отвори своя App Store за алтернативи за разплащания, след като законът влезе в сила през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още