IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Epic Games ще плати 245 млн. долара глоба заради нарушаване на регулацията в САЩ

Компанията е подвеждала потребители да правят нежелани покупки във Fortnite, твърди Федералната търговска комисия

14:14 | 24.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg
Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Epic Games, създателят на популярната видео игра Fortnite, получи най-голямото наказание, налагано някога от Федералната търговска комисия, за нарушаване на регулацията, пише CNBC.

Разработчикът трябва да плати 520 млн. долара за нарушаване на Закона за защита на неприкосновеността на децата онлайн, както и за подвеждането на милиони играчи да правят случайни покупки в играта, използвайки специална техника.

Fortnite може да се играе безплатно и изкарва милиарди долари от покупки в играта, като дигитални скинове за героите, както и от други възможности, които предоставят полезни елементи, докато играчът прекарва повече време играейки.

В съобщение, разкриващо нарушенията на Epic, Федералната търговска комисия посочва, че „контраинтуитивната, непоследователна и объркваща конфигурация на бутоните на играта кара играчите да понасят нежелани такси, свързани с натискането само на един бутон“, включително когато играчите смятат, че играта е в режим на зареждане.

„Тези тактики са довели до стотици милиони долари нежелани такси за потребителите“, твърдят от комисията.

Fortnite е позволила на деца да купуват от нейната виртуална валута „без да изисква действие или съгласие от родителите или от притежателя на картата“. Родители се оплакаха, че децата им са „натрупали стотици долари такси, преди да разберат, че Epic е таксувала кредитните им карти без тяхното съгласие“.

„Законите не са се променили, но тяхното прилагане се разви и дългогодишните практики в индустрията вече не са достатъчни“, посочва Epic в отговор на наказанието. „Приехме това споразумение, защото искаме Epic да бъде в челните редици на защитата и предоставянето на най-доброто преживяване за нашите играчи“.

245 млн. долара от глобата за 520 млн. долара ще бъдат заделени за възстановяване на суми на клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 24.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още