IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-малко компании плащат откупи при кибератаки

Спадът за 2022 г. спрямо предходната година е от 40%

22:10 | 19.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Все по-малко компании от засегнатите с хакерски софтуер изплащат исканите от изнудвачите откупи. Това показва ново проучване на Chainalysis, цитирано от Bloomberg.

В заключенията си блокчейн компанията изчислява, че плащанията на откупи – които почти винаги са в криптовалута – са намалели до 456,8 млн. долара през 2022 г. от 765,6 млн. долара през 2021 г., което представлява понижение от 40%.

„Това не означава, че атаките са намалели или поне не толкова, колкото драстичният спад при плащанията би предположил“, се казва в доклада. „Вместо това вярваме, че голяма част от понижението се дължи на това, че все повече от организациите жертви отказват да плащат“, се допълва още.

От Chainalysis също така отбелязват, че реално общата изплатена сума може да е и по-голяма, тъй като има криптоадреси, контролирани от изнудвачите, които изследователската компания не е идентифицирала.

Атаките със зловреден софтуер обикновено включват криптирането на данни на жертвата и искането на откуп за тяхното отключване. При скорошни атаки се стигна и до кражба на данни и заплаха за тяхното публикуване, ако не се плати.

Една от причините, поради които плащанията на откупи може би намаляват, е, че те увеличават правния риск, тъй като американските власти увеличават санкциите срещу криптокомпании, които се предполага, че улесняват провеждането на незаконна дейност, включително изпирането на пари от подкупи. Това означава, че компаниите може да бъдат санкционирани за това, че са платили откуп на хакери.

„Един от най-големите фактори, които компаниите взимат предвид, когато решават дали трябва да платят откуп, е колко рисковано това ще е от правна гледна точка – особено като се има предвид, че съществува опасност те да плащат на санкционирана структура, което ще има тежки правни последици“, посочва Джаки Бърнс Ковен, мениджър на Chainalysis.

В допълнение тя посочва, че „компаниите за застраховки са много по-стриктни за това как и кога техните изплатени застраховки могат да се използват – често премахвайки възможността те да се използват за плащания на откупи като цяло“.

Официално Федералното бюро за разследвания (ФБР) съветва компаниите да не плащат откупи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още