IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OpenAI пуска GPT Store в опит да монетизира успеха на ChatGPT

Услугата представлява магазин за персонализирани приложения с изкуствен интелект

14:10 | 11.01.24 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Стартъпът OpenAI пусна своя GPT Store – магазин за персонализирани приложения с изкуствен интелект (AI), посочва компанията в публикация в блога си, цитирана от Ройтерс.

GPT Store се намира в популярния чатбот ChatGPT и представлява място, в което потребителите да откриват и изграждат свой изкуствен интелект, специализиран в задачи като преподаване на математика или дизайн на чипове.

Това е опитът на OpenAI да надгради върху успеха на ChatGPT сред потребителите. ChatGPT бързо се превърна в едно от най-бързо развиващите се приложения, но растежът му постепенно се забави.

Първоначално GPT Store ще бъде въведен за потребители, които ползват платените планове за ChatGPT, обяви OpenAI. Компанията възнамерява prez следващите няколко месеца да добави начин създаделите да монетизират своите персонализирани изкуствени интелекти.

Подкрепеният от Microsoft стартъп още през ноември обяви, че ще пусне GPT Store. Новината беше съобщена на първата конференция за разработчици, организирана от компанията. Първоначалният план беше GPT Store да заработи по-късно същия месец.

През декември обаче OpenAI забави пускането на магазина, а във вътрешна бележка посочи, че продължава „да прави подобрения“ на GPT Store въз основа на обратната връзка с клиентите. Забавянето се случи и в момент, в който главният изпълнителен директор Сам Алтман беше отстранен от позицията си по решение на борда на компанията. Няколко дни по-късно пък беше върнат начело на OpenAI, след като повечето служители заплашиха да напуснат.

Сега OpenAI каза, че ще пусне и ChatGPT Team – версия на ChatGPT, за която компаниите плащат, за да могат техните служители да използват ChatGPT на работа. Екипът на ChatGPT разделя данните на компанията, така че всяка информация, въведена в чатбота, остава лична за компанията. ChatGPT Team струва между 25 и 30 долара на потребител месечно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още