IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Anthropic пусна чатбота Claude и абонаментни планове в Европа

Стартъпът се изправя пред ожесточена конкуренция и силна регулация на територията на ЕС

08:33 | 14.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стартъпът за изкуствен интелект Anthropic пусна своя чатбот Claude и абонаментни планове в Европа, един по-строго регулиран пазар. С този ход компанията предизвиква някои от своите конкуренти, докато работи за увеличаване на броя на потребителите на услугите си и на своите приходи, пише Bloomberg.

Anthropic твърди, че основният софтуер на компанията вече е набрал известна инерция в сектори като финансите и хотелиерството в цяла Европа. Сега фирмата се стреми да надгради над това. Главният изпълнителен директор Дарио Амодей твърди, че партньорите на стартъпа в сферата на изчислителните облаци – Amazon.com и Google на Alphabet, ще помогнат да се отговори на по-строгите рестрикции за използването на данни от бизнеси, опериращи в Европейския съюз.

„Нашите облачни доставчици са известни с много голямата си сигурност“, коментира Амодей пред Bloomberg News. „Ние сме добре позиционирани от гледна точка на сигурността на данните и поверителността“, посочва той.

Създадена през 2021 г. от бивши служители на OpenAI, Anthropic се позиционира като разработчик на отговорен и етичен изкуствен интелект (AI). Подобно на други компании в тази област, Anthropic се фокусира все повече върху продажбата на своите услуги на корпоративни клиенти. По-рано този месец тя представи плана Team за компании. На този етап Амодей отказва да коментира търсенето на платените предложения на компанията.

Anthropic въвежда планове на подобни цени и в Европа. Компанията обаче ще се изправи срещу OpenAI, чиито услуги вече са налични в Европейския съюз, както и срещу конкуренти като Mistral – френски разработчик на AI модел, създаден миналата година.

Същевременно компанията е изправена пред по-строги регулации. По-рано тази година Европейският съюз прие Закона за изкуствения интелект – най-всеобхватното законодателство, насочено към тази технология. Все пак законопроектът беше леко смекчен спрямо по-агресивните си ранни версии, но все пак налага правила на разработчиците на AI модели като Anthropic, изисквайки от тях да използват адекватен контрол на киберсигурността и да разкриват определени подробности за дизайна и потенциалните рискове на своите модели. Много големите AI системи подлежат на допълнителни ограничения.

Най-големият модел на Anthropic отговаря на тези ограничения, а стартъпът все още чака да види как регулаторите в ЕС ще наложат тези нови правила, посочва компанията. „Ще разберем как ги прилагат“, коментира Джак Кларк, съосновател и ръководител на политиката на Anthropic.

По-рано тази година Google пусна своето приложение Gemini в няколко страни, но услугата все още не е достъпа в Европейския съюз. Междувременно в Европа ChatGPT на OpenAI беше засегната от жалби за нарушаване на неприкосновеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още