IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се обръща към капиталовия пазар

Концернът напредва с плановете да пусне облигации, за да изпълни обещанието за по-висок дивидент

10:58 | 30.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Apple се обръща към капиталовия пазар

Американският технологичен концерн Apple напредва сериозно със своя план да се включи на пазара на капитали за първи път от 17 години насам. Компанията обяви в понеделник началото на една от най-грандиозните кампании за облигации през годината, както става ясно от документ, подаден до Комисията за ценните книжа и борсите (Securities and Exchange Commission – SEC).

В същото време големите инвестиционни банки Deutsche Bank и Goldman Sachs ще организират от името на Apple конферентни разговори с инвеститори, предадоха Bloomberg и Reuters, позовавайки се на свои източници. 

Двете банки ще консултират групата от Калифорния по отношение на планираното издаване на облигации. Според Bloomberg Goldman придружава Apple в продължение на няколко години, а Deutsche Bank от своя страна е помогнала на групата при придобиването на Next Computer през 1997 година.

От двете банки не са пожелали да коментират информацията. Говорител на Apple също не пожелал да вземе отношение и не коментира кога и в какъв обем ще бъдат пласирани книжата.

През последната седмица Apple обяви, че скоро ще навлезе на пазара на дългове. Планът беше изненадваш, защото иначе успешият производител на Iphone, Ipad и iPod до този момент не е поемал никакви дългове и разполага с кешова наличност в размер на 145 млрд. долара.

От тях обаче според изчисления на анализатори директно налични са само 45 млрд. долара – остатъкът от сумата се намира в чужбина и може да се върне в САЩ само след като бъдат платени огромни данъчни ставки, както обяви и финансовият директор Питър Опенхаймер през миналата седмица при представянето на финансовите резултати за изминалото тримесечие. Ето защо за Apple е по-евтино да заеме липсващите пари - особено в този период на ниски лихвени проценти.

Групата се нуждае от финансиране за около 100 млрд. долара, за да изпълни обещаното увеличение на дивидентите и предложената програма за обратно изкупуване на акции. Акционерите на Apple призоваваха отдавна главния изпълнителен директор Тим Кук да поеме по този път.

Някои експерти очакват, че инвеститорите „ще се избият за облигациите на Apple“. „Ние вероятно ще посегнем", заяви Мат Брил, портфолио мениджър в ING Investment Management, цитиран от Wall Street Journal. Apple ще издава облигации за първи път, а освен това е "много силна марка".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още