IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic закрива фабриката си за соларни панели в Европа

Европейският пазар за соларни клетки се сви в последно време, отчасти заради намаляването на държавните субсидии

18:20 | 05.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Panasonic закрива фабриката си за соларни панели в Европа

Японският електронен гигант Panasonic ще закрие единствената си европейска фабрика за соларни модули през следващия март, съобщи днес японският вестник Nikkei.

Заводът в Унгария ще прекрати производството си през септември, а около 500 служители ще бъдат съкратени. Стъпката е следствие на по-широка реорганизация на производствените съоръжения в тази област, пише Wall Street Journal.

В унгарския завод от доставени от Япония и други държави компоненти се компилират крайните продукти. Производственият капацитет съответства на 20 до 30 процента от общия капацитет на Panasonic в тази област в размер на 600 хиляди киловата.

След закриването на фабриката японската компания ще има три фабрики за соларни модули – по един в японските префектури Осака и Шига, и една в Малайзия. Оборудването от унгарския завод ще бъде транспортирано до други заводи.

Европейският пазар за соларни клетки се сви в последно време, отчасти заради свиването на държавните субсидии. За сметка на това обаче расте японският пазар. Това се дължи на определена компенсационна програма на правителството, с която се насърчава използването на енергия от възобновяеми източници. Тези фактори, както и неотдавнашното поевтиняване на йената, наклоняват везните за преместване на производството от Европа към Япония.

На японският пазар Panasonic е третият по големина играч. В световен мащаб компанията планира да продаде без фискалната 2013/14 г. соларни клетки в размер на около 675 000 киловата – ръст от 25% на годишна база.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още