IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mobileye набра 400 млн. долара

Холандско-израелската компания разработва автомобилни технологии за предотвратяване на катастрофи

16:39 | 08.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация:&nbsp;Mobileye</em></p>

Илюстрация: Mobileye

Автомобили, които могат да мислят и гледат, са следващият голям тренд според представите на редица големи автомобилни концерни. В това явно вярват и инвеститорите, защото компанията Mobileye, която се занимава с технологии за изображения, за откриване на препятствия и пътни опасности, е набрала 400 млн. долара, пише Wall Street Journal.

Системите на холандско-израелската компания вече се внедряват в някои модели на General Motors и BMW.

Средствата, набрани в презаписан кръг на финансиране, се предоставят от пет нови инвеститори, съобщава анонимен запознат източник. Става дума за фондовете BlackRock, Fidelity Management и Wellington Management, китайския инвестиционен посредник Capital Sailing и Enterprise Rent-A-Car, частна компания за предоставяне на рент-а-кар.

Инвестицията, най-голямата в 14-годишната история на Mobileye, ще помогне на компанията да засили и разшири своите предложения и глобалния си обхват. Финансирането идва скоро след изявлението на Зив Авирам, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията, че очаква първично публично предлагане може би в близката година и половина.

Част от парите ще бъдат използвани за изтегляне на съществуващи инвеститори, заявява Авирам. Във финансирането Mobileye е бил съветван от Goldman Sachs, която също е съществуващ инвеститор в дружеството, както и от Morgan Stanley и адвокатската кантора Morrison & Foerster. Сделката се очаква да приключи през следващия месец.

Mobileye, със седалище в Холандия, в момента се фокусира върху автомобилни технологии за предотвратяване на сблъсъци, както и за избягване на плъзгане по платната. В интервю за изданието Авирам посочва и по-дългосрочните и амбициозни цели на компанията: полуавтономно превозно средство, което може да се справя с много от функциите на движение без помощта на водач.

В някои отношения целта не се различава с вече известните коли без шофьори на Google. Но Mobileye се стреми да подобри по-голямата част от функционалността на автомобилите с много по-малко средства, като ползва по-малко техника, а не оборудване за десетки хиляди долара, какъвто е сегашният проект на Google.

"Става дума за камера и чип, без екзотични технологии," разказва Авирам за съвременната технология на компанията му. "Това е икономически най-ефективната система, която е известна", допълва той.

Той добавя, че не е против сравненията със системата на Google, която привлече вниманието към автоматизираното управление. Целта на Mobileye обаче е внедряване в максимално много автомобили на по-ниска цена.

Компанията започна работа с три основни производители на автомобили - General Motors, BMW и Volvo, през 2007 г. и оттогава добави редица други. До края на тази година над три милиона автомобили  в света ще използват технологията на предприятието.

Осъществяването на най-голямата цел обаче предстои. В момента Mobileye работи върху производството на превозно средство, което може да работи до голяма степен на автопилот, с капацитет четирима пътници на борда. Компанията е в очакване на внедряването на новите правила в Европа, които ще дадат възможност за по-пълно автоматизирано управление, с което Старият континент ще последва други страни, като САЩ и Китай.

Според Авирам напълно автоматизирани системи няма да бъдат практични в период на още поне 15 до 20  години. Но системи, които да подпомагат уморени шофьори, или да позволяват на потребителите да проверват електронна поща по пътищата имат потенциал още сега. Една възможна употреба, които би могла да стане възможна в близко бъдеще, е поемането на шофиране от Mobileye в градските задръствания.

"По време на задръстване ще можете да се отпуснете напълно," казва Авирам.

Освен производителите на автомобили и застрахователни компании също проявяват интерес към предложенията на Mobileye. Един застраховател в Израел, където компанията извършва своята научноизследователска и развойна дейност, се интересува от приложението на системата за избягване на катастрофи, като такива устройства биха могли да се внедряват в колите на по-младите шофьори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още