IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Canon понижава очакванията си за годишната печалба

Технологичният гигант се чувства засегнат от неблагоприятната икономическа обстановка

15:41 | 24.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Компанията очаква сериозен спад в продажбите на високотехнологичните си устройства.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Компанията очаква сериозен спад в продажбите на високотехнологичните си устройства. Снимка: Ройтерс

Японската компания за оптични продукти Canon Corp намали очакванията си за печалбите от продажби за второ поредно тримесечие, предупреждавайки, че продажбите на знаковите ѝ високотехнологични фотоапарати ще паднат през тази година за пръв път, откакто бяха пуснати през 2003 г.

Най-големият производител на оптични устройства заяви, че лошото състояние на световната икономика отнема от продажбите му на дигитални фотоапарати със сменяем обектив. Търсенето от любители на фотографията ще остане слабо в Европа и няма да успее да се възстанови толкова бързо, както в Китай.

Докато продажбите на дигитални устройства за бързо снимане бяха хит през последните години, тези на широкоекранните фотоапарати със сменяем обектив, предпочитани от професионалистите, също се радваха на ръст всяка година до 2012, казаха от компанията.

Въпреки отскока на приходите от продажби за третото тримесечие спрямо по-слабо такова миналата година, Canon намали очакванията за целогодишните си приходи на 360 млрд. йени, или 3,70 млрд. долара.

„Доскоро ръстът на продажбите на устройства със сменяеми обективи беше двуцифрен дори и в тежък за икономиката период, но сега хората отлагат луксозни покупки като фотоапарати“, каза главният финансист на Canon Тошизо Танака и добави, че купувачите са станали по-чувствителни на тема цена.

Canon обяви, че очаква продажбите на дигитални фотоапарати със сменяем обектив да са с 11% по-малко от прогнозираните през юли 9 млн. бройки, но остави прогнозата си за продажби на малки компактни камери непроменена (14 млн.) Компанията, която е една от първите, които обявиха резултатите си, е направила 90,6 млрд. йени приходи от продажби през третото тримесечие – с 28% повече от миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още