IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel се представя солидно

Финансовите данни не са предпоставка за мечти, но отговориха на очакванията на анализаторите

12:10 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Intel се представя солидно

Американският производител на чипове Intel е успял през четвъртото фискално тримесечие да отчете ръст на печалбата от 6% и освен това е натрупал повече приходи от година по-рано. По този начин компанията успя да отговори напълно на очакванията на анализаторите. Освен това американският концерн със седалище в Санта Клара, Калифорния, отчита стабилизация в PC сегмента, но въпреки това даде доста сдържана прогноза за първото тримесечие и цялата 2014 г.

През четвъртото тримесечие Intel отчита приходи от 13,8 милиарда долара, което е ръст с 2,6 на сто, при печалба от основна дейност от 3,5 млрд. долара, нетна печалба от 2,6 милиарда долара и печалба за акция (EPS) от 51 цента.

Анализаторите очакваха лек ръст на приходите от 1,5 на сто до 13,7 млрд. долара. Компанията генерира приблизително 6,2 милиарда долара в брой от операции, изплати дивиденти в размер на 1,1 милиарда долара, както и използва 528 млн. долара за обратно изкупуване на 22 млн. акции. 

Приходите на PC Client Group са в размер на 8,6 млрд. долара, ръст с 2% спрямо предходното тримесечие и без промяна спрямо същия период на предходната година, приходите на Data Center Group достигат 3 млрд. долара, ръст с 3% спрямо предходното тримесечие и с 8% на годишна база, а другите оперативни сегменти с Intel архитектура са с приходи от 1,1 милиарда долара, което е ръст от 4% спрямо предходното тримесечие и с 9% увеличение спрямо същия период на предходната година.

Самата Intel даде вече доста предпазлива перспектива за последното тримесечие през октомври, като заяви, че очаква приходи от 13,7 милиарда долара с възможно отклонение от 500 милиона долара в двете посоки и брутен марж от 61 на сто. През четвъртото тримесечие обаче маржът се оказа по-висок - 62 на сто.

„Имахме солидно четвърто тримесечие, с признаци на стабилизация в PC сегмента и финансов ръст спрямо предходната година", каза Браян Крзанич, главен изпълнителен директор на Intel. „Ние сме изградили една здрава основа за нашия бизнес, като въвеждаме иновациите на пазара по-бързо и в широк диапазон от изчислителни платформи. Например, по време на CES, ние демонстрирахме множество устройства, които не бяха в нашата „пътна карта” преди шест месеца". 

Въпреки това производителят на чипове не очаква, че в близко време ще има силен ръст. За текущото първо тримесечие Intel очаква приходи от само 12,8 милиарда долара, с диапазон на колебание от 500 млн. долара. За цялата 2014 г. компанията очаква продажбите да достигнат нивото от миналата година. Intel се надява брутният марж за първото тримесечие да е около 59%, а за цялата година на ниво от около 60 на сто с колебание от няколко процентни пункта нагоре или надолу.

През последните месеци Intel трябваше да се бори усилено - бившият флагман на чип индустрията първоначално проспа възхода на бизнеса със смартфони и таблети и сега се опитва да наваксва. При чиповете за класически PC Intel все още се радва на високи пазарни дялове, а също така отчита и добри печалби. Пазарът на PC се свива обаче стабилно, откакто таблетите започнаха своето триумфално шествие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още