IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM пробва нова продажба на сървърното си подразделение

Dell се спряга като един от възможните кандидати за поглъщане

10:18 | 20.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
IBM пробва нова продажба на сървърното си подразделение

Технологичният гигант IBM очевидно се опита отново да се отървете от слабия си бизнес със сървъри. Според добре информирани източници възможният заинтересован инвеститор би могъл да е производителят на компютри Dell. Въпреки това не е ясно колко сериозно Dell всъщност е заинтересована от поглъщане на подразделнието. Dell също продава сървъри и според компанията за пазарни проучвания Gartner е третият най-голям търговец на дребно в света на сървъри след IBM и Hewlett-Packard.

През пролетта на миналата година IBM се опита вече да продаде най-нискодоходните части на сървърния си бизнес. Въпреки това обаче преговорите с китайския производител на компютри Lenovo, които по това време вече бяха напреднали, в крайна сметка се провалиха заради различни очакванията за цените, заяви човек, запознат с операциите. Lenovo е оценил стойността на така наречения x86 сървърен бизнес на малко над 2,5 млрд. долара. Китайската компания вече има изградени бизнес отношения с американците, след като придоби звеното за персонални компютри на IBM през 2005 г., като плати 1,25 млрд. долара в брой и в акции.

Дали Lenovo и този път ще влезе в наддаването, засега не е ясно.  Анализатори смятат, че Lenovo може да използва силните си канали и връзки в Китай, за да продава сървъри на един пазар, където все още има високо търсене на хардуер. Така компанията ще си осигури нов източник на растеж и печалби при условие, че продажбите на компютри в глобален мащаб се свиват заради конкуренцията на таблетите и смартфоните.

В своите тримесечни финансови отчети IBM не дава отделни данни за продажбите на своя x86 сървърен бизнес. Анализаторите на Morgan Stanley смятат, че през 2012 г.  тази област е генерирала 4,90 млрд. долара - една трета от продажбите на поделението на IBM за сървъри в размер на общо 15,4 милиарда долара.

Бизнесът x86-Server, чието име едва от дизайна на чиповете на Intel и AMD, отчете силен ръст пред всичко през деветдесетте години благодарение на възхода на интернет и по онова време бе много печеливш. Сега обаче той губи все повече от стойността си, защото бивши големи клиенти като Google все повече залагат на собствените си решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още