IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Motorola и Google – любовта трае три години?

Lenovo купува Motorola Mobility от американския онлайн концерн за 3 млрд. долара

00:05 | 30.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Любовта между Motorola и Google&nbsp;изтрая по-малко от три години. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Любовта между Motorola и Google изтрая по-малко от три години. Снимка: Ройтерс

Държавната китайска компания Lenovo купува Motorola Mobility от Google, предава Ройтерс.  Motorola е подразделението в рамките на Google, което компанията закупи през 2011 г. за 12,5 милиарда долара.

По-късно информацията бе потвърдена от източници от компанните пред специализирания технологичен сайт TechCrunch. Условията на сделката остават тайна, но се спекулира за цена от около 3 млрд. долара.

Според Ройтерс Lenovo е била съветваната по отношение на сделката от Credit Suisse Group, докато Lazard Ltd е съветвал Google.

Фактът, че се визира сумата от около 3 млрд. долара, говори, че в случая може да става дума за части от дивизията, към които Lenovo проявяваше интерес. Google придоби Motorola, нейното мобилно подразделение и патентите за над 12 млрд. долара, а сега продава очевидно част от тях на Lenovo, която междувременно е в Топ 5 на производителите на смартфони.

Има достатъчно причини за този „развод“. Откакто Motorola се раздели и потребителското подразделение премина към Google, тя е постоянен източник на загуби. Motorola губи доста пари: 248 млн. долара само през последното тримесечие.

Google отбелязва, че загубата съответства на „21% от приходите на Motorola Mobile". Motorola загуби 192,00 милиона долара през същото тримесечие година по-рано, така че тенденцията тук не е положителна. И до днес Google защитава тезата, че до сделка с Motorola се е стигнало само заради нейните патенти, а не заради хардуера. Пионерът в мобилната телефония Motorola разполагаше с един от най-силните патентни арсенали в бранша. Компанията раздели малко преди продажбата си на Google подразделението си за мобилна телефония от това за инфраструктура, което бе придобито междувременно от Nokia Siemens Networks. 

Според запознати източници обаче в сделката с Lenovo сега се включват и патенти, което доказва, че покупката на Motorola от Google е била надценена и очевидно – огромна грешка. 

Сделката става факт само седмица, след като Google придоби „горещия“ стартъп Nest.  

Продажбата на голяма част от бизнеса ще бъде признаване на поражение за Google и по-специално за Лари Пейдж, който се застъпваше за сделката преди години. Motorola продължава да изгаря пари, да нагнетява напрежение сред акционерите и борсовите анализатори, а новият флагман Moto X не се продава толкова добре, колкото се очакваше.

От своя страна Lenovo изглежда се опитва да изгражда нова бизнес опора отвъд основния си бизнес с традиционните компютри. Известната преди всичко като производител на персонални компютри Lenovo плати през миналата седмица 2,3 млрд. долара за голяма част от сървърния бизнес на IBM. Вече най-големият производител на персонални компютри в света ще си осигури след покупката на дивизията на IBM около 7,5 процента от световния пазар за сървъри, като придобие целия бизнес със сървъри на IBM, включително System x, BladeCenter and FlexSystem блейд сървърите и суичовете, интегрираните Flex системи, базирани на x86, NeXtScale и iDataPlex сървърите и софтуера, свързан с тях, както и блейд нетуъркинга и операциите по поддръжка.

Шопинг манията на Lenovo може да се ръководи от необходимостта за преминаване към други пазари. През миналата година PC пазарът в света се сви според IDC с 10 на сто до 314,5 милиона единици. Причина е, че хората вече купуват смартфони и таблети, вместо да посягат към компютрите.  

Същото важи и за пазара на телефони, където Apple и Samsung заемат пазарни дялове за сметка на почти всички останали играчи. Според NDP Group Apple и Samsung държат 68 процента от пазара в САЩ, най-големият пазар за висок клас смартфони. Останалата част е разделена между няколко играчи, включително Motorola Mobility, HTC и Blackberry. Тъй като телефоните използват различни видове чипове от тези за компютрите или сървърите, много части и голяма част от производството по договор за аутсорсинг например се доставят от едни и същи фирми. С повече продукти Lenovo може да изисква по-добри за себе си условия от своите доставчици.

Далеч от Съединените щати Lenovo може да бъде загрижен и от възхода на пазара на смартфони в родната си страна. В Китай освен играчите от САЩ  се включват и местни производители като Huawei, ZTE и Xiaomi. Изделия от всички тези производители са все по-добре посрещани от потребителите, а някои от тях дори направиха пробив в няколко пазари извън САЩ и Азия. 

Повече по темата може да научите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още