IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fairphone ще пусне още 35 хил. екземпляра на пазара

Смартфонът, който претендира, че е екологично и етично произведен, струва 310 евро и идва с подробни инструкции за поправка

10:08 | 22.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Fairphone осигурява на собствениците подробни инструкции как да го отворят и поправят сами при нужда. <em>Снимка: компанията</em></p>

Fairphone осигурява на собствениците подробни инструкции как да го отворят и поправят сами при нужда. Снимка: компанията

Производителят на първия смартфон, в изработката на който са използвани само етично добити ресурси, планира да пусне нови 35 000 бройки на пазара. За тази цел компанията, която седи зад устройството с името Fairphone, представи новосъздаден онлайн магазин, предава Wall Street Journal.

На него клиентите могат да подават предварителни заявки за смартфона, който ще се задвижва от операционната система Android. Апаратът струва 310 евро, а срокът на доставката е между един и четири месеца.

През май 2013 г. Fairphone стартира краудфъндинг кампания (използване на онлайн общности за финансиране на даден бизнес или проект), за да финансира производството на първия си телефон. Първата серия от 25 000 апарата бе разпродадена за шест месеца.

Много компании от света на електрониката използват ресурси от разкъсваната от конфликти Република Конго. Базираната в Холандия инициатива обаче си партнира с различни неправителствени организации, за да проследи произхода на ресурсите, използвани за производството на отделните компоненти.

Компанията обещава „наистина готин“ апарат. Най-важното в него обаче – производството се основава на два важни принципа. Моделът трябва да бъде максимално безопасен за околната среда, а за служителите на производителя да се създават комфортни условия на труд. Китайските работници, които са сглобявали първия телефон, са получавали справедливо възнаграждение за труда си.

Но и това не е всичко – Fairphone се опитва да направи устройството още по-зелено, като осигурява на собствениците подробни инструкции как да го отворят и поправят сами при нужда. Компанията е в партньорство с Ifixit за изработка на ръководство и доставка на части за смяна на всеки отделен компонент от устройството. Наръчникът описва подробно как да се ремонтира екран или дори дънната платка. 

Fairphone от втората серия е почти идентичен с модела, който бе произвеждан през миналата година, но разполага с обновен чипсет. Апаратът разполага с процесор Quad-Core с 1,2 GHz тактова честота, 16 GB памет и RАМ памет от 1 GB. Екранът е с резолюция от  960×540 пиксела при диагонал от 4,3 инча. Телефонът разполага с 8МР основна камера, възможност за работа с 2 SIM карти и Android 4.2 Jelly Bean с интерфейс от Kwame Corporation.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още