IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните продажби на смартфони и таблети подкрепят Lenovo

Концернът разширява своя дял и в трите пазарни сегмента – на смартфони, таблети и персонални компютри

10:16 | 14.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Силните продажби на смартфони и таблети подкрепят Lenovo

Бизнесът със смартфони и таблети налива сериозни суми в касите на най-големия в света производител на компютри Lenovo. Компанията отчита силен ръст на приходите от продажби и на печалбата за първото тримесечие на текущата финансова 2014/15 година.

Lenovo се похвали с ръст на приходите от 18 на сто до 10,4 млрд. долара (780 млн. евро). Печалбата е нараснала с почти една четвърт до 214 млн. долара, заяви в четвъртък в Пекин китайската компания. Двигателят на растежа е преди всичко бизнесът с таблети и смартфони, но също така и добрите продажби на компютри и лаптопи.

Групата е успяла да разшири своя пазарен дял и в трите пазарни сегмента. В доходоносния бизнес с висококачествени и скъпи мобилни телефони Lenovo се нарежда според собствени данни на четвърто място след Samsung, Apple и Huawei, с пазарен дял от 5,2%. По отношение на пазара на таблети Lenovo твърди, че държи 4,9% на световните продажби и по този начин е третият по големина играч след Apple и Samsung.

Освен това китайците съумяват да заздравят и позицията си на най-голям производител на персонални компютри в света пред Hewlett-Packard. Lenovo си „откупи“ тази позиция с придобиването на струващото 1,75 млрд. долара подразделение за компютри на американската IBM през 2005 г. В Германия Lenovo придоби през 2011 г. Medion -  доставчика на потребителска техника на нискобюджетната верига Aldi.

Китайската компания продължава да осъществява придобивания. По-рано през тази година в рамките на само няколко дни тя обяви придобиването на част от подразделението за сървъри на IBM и мобилния сегмент на Google (Motorola Mobility) за малко повече от 5 млрд. долара. И двете сделки все още очакват одобрението на властите в САЩ. Lenovo очаква те да бъдат завършени до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още