IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Infineon купува International Rectifier за 3 млрд. долара

Сделката обединява зрели производители на полупроводници и сочи засилване на консолидацията в сектора

12:28 | 21.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служител във фабрика на Infineon. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Служител във фабрика на Infineon. Снимка: архив Ройтерс

Германският производител на полупроводници Infineon Technologies AG е постигнал споразумение за придобиването на американската International Rectifier Corp. за около 3 млрд. долара, съобщи Wall Street Journal. Сделката обединява зрели производители на полупроводници и e признак за засилването на консолидацията в сектора.

Офертата на германската компания от 40 долара за акция представлява премия от 51% спрямо цената на затваряне на акциите на International Rectifier във вторник, като в сряда книжата поскъпнаха с почти същия процент до 39,10 долара за брой.

Информация, че Infineon е напът да осъществи мащабно придобиване в САЩ, се появи още вчера, но тогава не беше назована компанията, а за размер на сделката се спрягаше сумата от около 2 млрд. долара.

Ходът на Infineon е поредният от вълна сливания между производители на чипове и свързани продукти – голям пазар с над 300 специализирани доставчика. Въпреки че продажбите растат в повечето сегменти, компаниите с наличен кеш намират редица ползи в придобиването на по-малки играчи.

Производителите на полупроводници например могат да достигнат до нови клиенти, като добавят повече продукти, и да спестят пари, като продават повече чипове чрез един търговски отдел. Също така те могат да свият производствените си разходи, като увеличават обемите във фабриките. Наблюдава се и тенденция намаляването на броя доставчици в определена ниша да понижива ценовата конкуренция.

Големи сделки между известни производители на полупроводници бяха относително редки, допреди Texas Instruments да купи за 6,5 млрд. долара National Semiconductor през 2011 г. Сред по-скорошните придобивания са миналогодишната покупка от страна на Maxim Integrated Products на Volterra Semiconductor за 575,3 млн. долара и сделката за 6,6 млрд. долара, дадени от Avago Technologies за LSI Corp. През февруари RF Micro Devices обяви придобиването на TriQuint Semiconductor Inc. за около 1,6 млрд. долара.

Infineon е създадена през 1999 г. чрез отделянето на производството на полупроводници на германската Siemens AG. Базираната в Мюнхен компания предлага разнообразие от чипове за индустриално оборудване, автомобили и други приложения.

Infineon е най-големият доставчик на тези устройства, като държи дял от 11% от пазарния сегмент на стойност 20 млрд. долара, сочат данни на анализаторската компания IHS Technology.

Базираната в Лос Анджелис International Rectifier е създадена през 1947 г. и държи около 4% от този пазар.

В сряда International Rectifier отчете, че е излязла на печалба за четвъртото си фискално тримесечие след ръст на приходите във всички потребителски сегменти. За периода до 29 юни компанията отчете печалба в размер на 12,9 млн. долара, или 18 цента на акция, спрямо загуба от 6,1 млн. долара, или 9 цента на акция, година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още