IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще навлезе ли Apple в нов суперцикъл с iPhone 6?

Компанията може да възвърне част от пазарния си дял, отнет ѝ от Samsung, смята анализатор

13:14 | 16.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Cantor Fitzgerald: Apple показа на света, че прави иновации както никога досега, разширявайки наличния си пазар с продукти в нови категории. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Cantor Fitzgerald: Apple показа на света, че прави иновации както никога досега, разширявайки наличния си пазар с продукти в нови категории. Снимка: Ройтерс

С пускането на пазара на новия iPhone 6 технологичният гигант Apple е напът да започне нов суперцикъл, смята анализаторът в компанията за финансови услуги Cantor Fitzgerald Брайън Уайт, цитиран от CNBC.

„Смятаме, че Apple навлиза в суперцикъл, който започва от навлизането на компанията на бързо разрастващия се пазар на фаблети (хибрид между телефон и таблет) със своя iPhone 6 Plus и посягането и към пазара за уреди за носене, където Apple ще дебютира в началото на 2015 г. с Apple Watch”, казва Уайт.

Той сравнява пускането на iPhone 6 с успеха на компанията при дебюта на iPod през 2001 г., на iPhone през 2007 г. и на iPad през 2010 г. Според него на Apple, която поизгуби доверието на някои инвеститори заради съмнения, че е загубила иновативността си, ѝ предстои нов период на силно представяне. 

Бихте ли си купили iPhone 6 Plus или iPhone 6

Да, изглеждат добри предложения
Не, не са нищо особено
Не съм решил все още
Общо 930 гласа

Apple доминираше пазара на смартфони години наред, след като пусна първия iPhone през 2007 г. Последните модели обаче не бяха толкова успешни и компанията загуби значителен пазарен дял за сметка на Samsung, която предостави на потребителите искания от тях смартфон с по-голям екран.

4 години след Samsung Apple най-накрая също навлиза на пазара на фаблетите с пускането на 4,7-инчовия iPhone 6 и 5,5-инчовия iPhone 6 Plus. Също така беше представен и дългоочакваният смарт часовник Apple Watch, който ще бъде пуснат в продажба през 2015 г. Предварителните поръчки за новия iPhone достигнаха 4 млн. в първите 24 часа, задминавайки всички предишни рекорди.

„Според нас през миналата седмица Apple показа на света, че прави иновации както никога досега, разширявайки наличния си пазар с продукти в нови категории, подсилвайки дигиталната си матрица и обръщайки поглед към нови категории“, посочва Уайт. Той очаква печалбата на акция на компанията да се увеличи, прогнозирайки поскъпване на акциите на Apple с 21% до 123 долара за ценна книга през следващите 12 месеца.

Не всички анализатори обаче споделят оптимизма на Уайт.

„Не смятам, че суперцикъл е точната дума в случая, но iPhone 6 със сигурност ще бъде значителен продукт. Смятам, че тази година Apple ще си възвърне част от пазарния дял от Samsung, което ще бъде доста голям удар“, отбелязва старшият анализатор в изследователската и брокерска фирма Sanford C. Bernstein Марк Нюман.

Той обаче отчита, че друга част от пазарния дял е безвъзвратно загубена.

„Могат да си върнат известна част, но друга е безвъзвратно загубена. Тяхна беше грешката, че отказаха да видят какво им казват клиентите“, коментира той по повод търсенето на смартфони с по-голям екран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още