IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се развие маржът на печалбата при Apple?

Концернът възнамерява да запази брутните маржове през септемврийското тримесечие на равнището от предходните месеци

13:08 | 29.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как ще се развие маржът на печалбата при Apple?

Феновете на Apple обичат продуктите на компанията. Точно както и инвеститорите. За последните обаче значение имат по-скоро високите маржове на печалбата на компанията, каквито конкуренцията едва ли може да представи скоро, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Когато през миналата седмица на пазара се появиха новите модели iPhone 6, някои инвеститори започнаха да се замислят. В края на краищата Apple увеличи доста размера на екраните на своето базово устройство, но крайната цена остава като цяло на същото равнище. При това дисплеят се счита за най-скъпия компонент на смартфона и обикновено възлиза на повече от 20 на сто от очакваните разходи за материали.

Но очевидно Apple успява да намери правилния ценови баланс. Това поне намекват редица материали, които са били публикувани след стартирането на продажбите. Във вторник IHS оцени разходите за материали за iPhone 6 на около 200 долара - увеличение с 3% в сравнение с предишния модел 5S. Преди всичко по-ниските цени за паметта компенсират по-скъпите заради размера екрани, се казва в анализа.

При всички тези изследвания обаче се изключва стойността за софтуера и патентните такси. Също така споменаваните в тези материали цени не винаги съвпадат с действителните цени, платени от Apple за компонентите.

При все това американската компания заяви преди време, че възнамерява да запази брутните маржове през септемврийското тримесечие на равнището от предходните месеци. Според настоящите анализи концернът е успял да направи това. Новите iPhone-и няма да натоварят маржовете на печалбата на Apple, пише още WSJ.

Това е ключов момент за американската компания, която трябваше да увеличи разходите си, за да се състезава на силно конкурентния пазар на смартфони. Брутният марж вече се сви от 44% през 2012 г. до 38% през 2013 г. През този период много инвеститори се разделиха с акциите си на Apple, което намали пазарната стойност на компанията с 28%.

Междувременно цената на акциите се възстанови. Причина за това са и надеждите на инвеститорите, че Apple и в бъдеще ще продължи да иска по-висока цена за своите смартфони. Досега тези очаквания са били оправдани, заключава WSJ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още