IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нерешен данъчен спор предизвика закриване на индийската фабрика на Nokia

Властите обвиняват концерна в неплащането на данъци за около 321 млн. долара

12:02 | 08.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нерешен данъчен спор предизвика закриване на индийската фабрика на Nokia

Nokia ще преустанови производствената си дейност в индийския си завод за мобилни телефони след дълъг спор с данъчните власти на страната. Дейността в завода в Ченай ще бъде преустановена на 1 ноември, съобщиха от компанията. Заради продължаващия спор с властите обаче ще е трудно да се намери купувач за завода, пише The Wall Street Journal.

Nokia е само една от редица чуждестранни компании, сред които IBM, Vodafone и Shell, които изпитват трудности да приключат международни сделки за придобивания заради продължителни данъчни спорове за техните индийски дъщерни дружества.

Всъщност Nokia възнамеряваше да продаде завода, който бе един от най-големите на компанията с 8000 служители, на Microsoft. Тъй като Nokia обаче не съумя да реши навреме данъчния спор с властите, заводът остана временно във владение на финландците, които оттогава произвеждат телефони по поръчка на Microsoft. 

Преди известно време индийските данъчни власти извадиха завода от милиардната сделка за продажбата на Microsoft, като запорираха активите. Те обвиняват финландците, че дължат средства на държавния бюджет заради погрешно освобождаване от такси при износа на софтуер. Според властите неизплатената, но дължима сума възлиза на около 321 млн. долара. Nokia счита, че не дължи допълнителни средства на правителството.

Припомняме, че през миналата година Nokia продаде непечелившия си бизнес с мобилни телефони, който някога доминираше в света, на Microsoft. Оттогава американският концерн се опитва да оспори господството на лидерите Apple на Samsung на глобалния пазар на смартфони.

През юли в писмо до служителите на поделението за устройства на Microsoft директорът на дивизията Стивън Елоп заяви, че компанията ще фокусира производството на апарати в завода си в Ханой, Тайван, както и в Пекин и Дънгун в Китай. 

Финландската компания имаше подобни проблеми и с властите в Румъния. След като в края на 2011 г. стана ясно, че до края на годината Nokia ще затвори фабриката си в Клуж, за да премести производството в Ханой, в средата на ноември румънските митници запорираха фабриката. Това е била превантивна мярка, след като проверка установила, че Nokia не е платила мита в размер на 10 млн. долара, обясниха властите в Букурещ.

Според румънските власти по незаконен начин Nokia е получила освобождаване от мито при внос на части от Китай, Тайван и САЩ. Финландците са внесли готови части, като например зарядни устройства, но са ги декларирали незаконно като компоненти. Според европейското право освободени от мита са само компоненти, които ще се използват за производство в страна от Европейския съюз, но не и готови части.

В началото на 2012 г. стана ясно, че Nokia е продала завода в Клуж на италианския производител на кафе автомати De'Longhi. Цена за сделката двете компании не назовават. Не стана ясно и дали Nokia е погасила задълженията си към държавата, но според медийни публикации е намерено приемливо и за двете страни решение. Властите са отменили запора в началото на декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още