IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dell – животът след борсата

Като частна компания Dell може да взима много по-бързо решения, отколкото като борсов концерн

09:33 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фабрика на Dell в Лодз, Полша. <em>Снимка: компанията</em></p>

Фабрика на Dell в Лодз, Полша. Снимка: компанията

Спорът с Карл Айкан е минало, Bloomberg и CNBC за Майкъл Дел са вече просто фонов шум.

Сега Дел отново започва да мисли сериозно за бизнеса. Защото тези дни, една година след като той придоби едноименната фирма за почти 25 млрд. долара от борсата, Дел показва пред обществото какво иска да направи в бъдеще с компанията си. Нейното преструктуриране според основателя и директор е започнало преди шест години, като при това той е похарчил 18 млрд. долара за 40 придобивания и с това ядоса Айкан, както и редица анализатори от индустрията.

В Ню Йорк наскоро Дел предоставя на избрани журналисти пръв поглед към бъдещите му планове, пише New York Times. „В момента той се радва на най-доброто време от живота си", цитира вестникът Аарон Леви, съосновател и главен изпълнителен директор на Box. „Той държи контрола и все още има много активи, които хората не разбират". Дел притежава всеобхватна стратегия във времена, в които конкуренти като Hewlett-Packard и IBM разделят бизнеса си или дори заличават част от себе си.

Dell има софтуер, оборудване за съхранение и мрежи, услуги и сензори. Компанията разработва софтуер, който имитира мимики или тонове на гласа. Компанията е разработила и устройство, което преобразува цифровия телевизор в хотелската стая в сигурно корпоративно PC. А един от таблетите на Dell е най-тънкият и лек таблет в света, с дисплей с 4 милиона пиксела и 3D камера. Но, разбира се, има и много нови компютри. „Генералният план“ на Dell обаче си остава непроменен – да се навлиза на нови пазари с визията за по-ниски маржове, а след това да направи евтините продукти по-добри. Така още преди две десетилетия Дел се намеси сериозно на пазара за персонални компютри и сървъри, като първоначално изработва първия си компютър от стаята си в студентско общежитие. 

Според анализатора на  Sanford Bernstein Тони Саконачи Dell все още е доста зависима от компютрите. В момента иначе залиняващият след появата на iPad PC бизнес отново се съживява, не на последно място и в САЩ, макар да е спорно дали това ще стигне, за да може Dell да расте здравословно, пише още New York Times.

Все пак едно е ясно – като частна компания Dell може да взима много по-бързо решения, отколкото като борсов концерн. Освен това производителят се е вталил – от общо 110 000 служители преди година при свалянето от борсата сега са останали около 90 000. A „орязването“ може да продължи още: „Те трябва да се съживят отвътре навън", казва анализаторът от IDC Мат Истууд. „20 до 30 на сто от хората там не са се оттървали от своите стари навици. По-вероятно няма да оцелеят". 

Майкъл Дел обаче, чието богатство се оценява от Bloomberg на 16 милиарда долара (от които голяма част се падат на дела му от 75% в компанията), очевидно не разполага с амбицията да вкара отново на борсата Dell на много по-висока цена: „Аз направих компанията публична през 1988 г., защото ние имахме нужда от капитал и трябваше да си направим име". А днес? „Бяхме там вече, направихме го", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още