IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel повишава прогнозата си за следващата година

Производителят вдига дивидентите за акционерите за първи път от десет тримесечия

15:12 | 21.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Intel повишава прогнозата си за следващата година

Високотехнологичният гигант Intel изненадващо отчита сериозен напредък в опитите си да догони конкурентите си в бизнеса с чипове за смартфони и таблети. Най-големият производител на полупроводници в света представи по-оптимистична прогноза за следващата година и обяви, че очаква ръст на продажбите в средния едноцифрен диапазон, предава Ройтерс.

Освен това компанията повишава годишния си дивидент с 6,7% от 92 до 96 цента на акция. Изплащането ще започне през първото тримесечие, когато акционерите ще могат да получат по 22,5 цента на акция. За последен път концернът повиши дивидентите си преди десет тримесечия.

Досега наблюдателите на индустрията очакваха ръст от 3,4%. На борсата в Ню Йорк прогнозата се прие доста добре от инвеститорите. В четвъртък книжата приключиха сесията с ръст от 4,7 на сто като най-силен компонент на индекса Dow.

Стратегията за предоставяне на субсидии на производителите на мобилни устройства, за да използват чипове на Intel, вече започва да се отплаща, заяви председателят на борда на Intel Анди Брайънт пред инвеститори. По думите му компанията печели все по-голям пазарен дял в този обещаващ бизнес.

Intel също се възползва от стабилизирането на пазара на персонални компютри. Причината е, че много компании в момента купуват леки лаптопи с ниска консумация на енергия, а други актуализират хардуера си, тъй като Microsoft преустанови ъпдейта за старата си операционна система Windows XP.

Анализатори очакват компанията да отчете приходи от 57,8 млрд. долара за годината, което е ръст от 3% на годишна база. Самият концерн очаква маржът на печалбата да е в размер на 62%, което е по-ниско от очакванията на пазара за между 62,5 и 63%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още