IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задават ли се турбулентни времена за Qualcomm?

Компанията се готви за съкращения и за вероятно разделение на бизнеса си, твърдят източници

10:28 | 21.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производителят на чипове Qualcomm се подготвя за съкращения на работни места - повече от 10% от своята 30-хилядна работна ръка, пише сайтът Information.

Очаква се компанията да обяви съкращенията, когато представи финансовите си резултати за тримесечието в сряда, допълва изданието, позовавайки се на източници от и извън компанията.

Qualcomm, която отчете 46% спад в печалбата през второто тримесечие, се сблъсква с увеличаваща се конкуренция от страна на тайванската компания MediaTek и от редица малки китайски фирми, които са специализирани в производството на чипове за евтини телефони, пише Ройтерс.

Все още не е ясно кои подразделения ще засегнат съкращенията. Qualcomm може да измести по-голяма част от научноизследователската и развойната си дейност в страни с ниски разходи, като Индия, така че да намали по-нататъшните си разходи, пише Information.

Компанията не е открита веднага за коментар по този въпрос.

Миналата седмица хардуерният блог Fudzilla написа, че Qualcomm може да съкрати 4000 работни места в рамките на голямо преструктуриране.

Компанията прогнозира, че приходите и печалбата ѝ за третото фискално тримесечие ще са под очакванията на анализаторите заради загубата на ключов клиент и закъсненията при пускането на нови продукти от някои производители на смартфони, което ще се отрази негативно на продажбите на нейните водещи чипове Snapdragon.

Дългогодишният клиент на Qualcomm – Samsung Electronics, тази година реши, че ще използва разработен от самия него процесор за смартфона Galaxy S6, а не Snapdragon чиповете.

Qualcomm е под натиск и от страна на хедж фонда Jana Partners да отдели своя бизнес с чипове от силно печелившия си бизнес с лицензиране на патенти.

Очаква се компанията да заложи на стратегия за подобно разделяне на фона на исканията от Jana Partners, пише Wall Street Journal. Според изданието производителят на чипове ще обяви редица промени. Според източници, пожелали анонимност, все още няма никаква гаранция, че компанията се готви именно за това.

По думите им Qualcomm, която има пазарна капитализация от 104 млрд. долара, може също така да направи промени в управителния си съвет и да даде на Jana Partners възможност да вкара независими директори.

Говорителят на Qualcomm отказва да коментира въпроса.

В допълнение към това антитръстовите регулатори в Европейския съюз (ЕС) разследват дали Qualcomm използва незаконни тактики срещу своите конкуренти. Това се случва шест години след като Intel плати рекордната глоба от 1 млрд. евро за подобно престъпление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още