IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският производител на чипове Tsinghua възнамерява да пазарува на едро

Компанията ще похарчи 44 млрд. евро в идните 5 години за придобивания

14:34 | 16.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският гигант в производството на чипове Tsinghua възнамерява да инвестира през следващите пет години около 44 млрд. евро, за да стане третият в бранша концерн в глобален мащаб, предава Ройтерс.

По този начин Tsinghua ще надмине своя американски конкурент Qualcomm.

Китайската компания вече е в преговори с представители на американски производител на полупроводници, твърди председателят на Управителния съвет Дзао Уейгоу. Трансакцията, при която обаче не ставало дума за мажоритарен дял, може да бъде осъществена до края на ноември, поясни Уейгоу, без да дава повече подробности. 

„Следващите пет години са ключови за нас", казва Дзао. „Ако не можеш да бъдеш в топ 3, то ще е трудно да развиваш своя бизнес в индустрията на чиповете“, пояснява той, като добавя, че Китай внася всяка година чипове на по-голяма стойност, отколкото е стойността на внесения петрол.

Същевременно мениджърът обясни, че Tsinghua преговаря с голям концерн от сферата на чиповете за памет за изграждането на нова фабрика в Народната република.

В момента Qualcomm е третият по големина производител на чипове в глобален мащаб след корейския Samsung Electronic и лидера Intel от САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още