IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ настояват за изтегляне на 2,8 млн. повредени перални на Samsung

Концернът е получил повече от 700 съобщения за инциденти и девет съобщения за наранявания

12:10 | 07.11.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американски регулатор, отговарящ за безопасността на продуктите, настоява за изтегляне от пазара на 2,8 милиона повредени перални машини на Samsung, което e нов сериозен удар върху репутацията на южнокорейската компания след грандиозния скандал с "избухващите" смартфони от модела Galaxy Note 7, пише Wall Street Journal.

Комисията за безопасност на потребителските продукти на САЩ заявява, че капаците на увредените перални машини се отделят по време на тяхната употреба. Според агенцията компанията е получила повече от 700 съобщения за инциденти и девет съобщения за наранявания, включително и за счупена челюст.

Изтеглянето от пазара трябва да засегне 34 модела на перални машини, зареждащи се през горния капак, които са продавани в магазините в САЩ от 2011 година насам. 

Средствата за правна защита на потребителите на тези уреди на Samsung включват разходи за ремонти в дома, ценови отстъпки или възстановяване на цялата сума, за която са закупени. Потребителите също така ще получат комплекти залепващи се етикети и докато не бъдат предоставени, Комисията препоръчва да използват програмите за пране с по-ниски обороти на въртене за обемисти артикули.

Предстоящото мащабно изтегляне се случва в момент, в който южнокорейският производител още не се е съвзел от процеса по изтегляне от пазара на последния модел смартфон - Galaxy Note 7, и се случва два месеца, след като Samsung обяви, че е в „активни дискусии“ с американските оторизирани органи за справяне с евентуални проблеми, свързани с безопасността на някои от нейните модели перални машини, зареждани през горния капак.

През август трима потребители заведоха дело срещу Samsung, твърдейки, че пералните им машини са избухнали изведнъж по време на експлоатация.

Поделението на Samsung за потребителска електроника, което включва и телевизорите и домакинските електроуреди, е относително малка част от нейната дейност, като по принцип това поделение на компанията допринася с едва около 10% към общата оперативна печалба. През последното тримесечие обаче, с оглед на грандиозния провал със смартфона Galaxy Note 7, потребителската електроника отчете оперативна печалба за 770 млрд. корейски вона (около 672,5 млн. долара), равняваща се на 15% от общата печалба в размер на 5,2 трлн. вона на южнокорейската компания.

През април 2013 година Samsung започна едно от най-сериозните изтегляния от пазара в Австралия на около 150 хиляди перални машини, които бяха продадени в страната от 2010 година насам, след като отговорните държани служби съобщиха за поредица пожари на къщи, за които се смята, че са причинени от уредите на компанията.

Междувременно концернът продължава да бъде критикуван заради реакцията на експлозиите, предизвикани от най-продавания мобилен телефон Galaxy Note 7. Откритието, че батериите на смартфоните от този модел могат да се самозапалят, създаде много трудната задача за осъществяване на изтегляне от пазара на 2,5 милиона засегнати устройства в десет страни.

Повече по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Miraka
преди 7 години
Имал съм телефони, микровълнова и телевизори - за всеки уред се е налагало да ползвамсервиз. За микровълновата повече от 5 пъти - ВТФ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
forexboy
преди 7 години
Имам прахосмукачка на десетина години и хладилник на осем. И двата уреда си работят все още без да са посещавали сервиз. Но явно качеството на произвежданите изделия от тази компания е спаднало драстично през последните 1-2 години....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Ivel
преди 7 години
Самсунг е голяма гадост, отдвана съм го казал тук, каквото и да съм си купил с тази марка винаги ме е подвеждало. Отдавна съм ги забанил при избора на техиника и вече се чувствам по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още