IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Как изглежда световният пазар на смартфони?

Противно на общоприетото схващане, пазарът на смартфони е много по-голям от това, което Apple и Samsung предлагат

20:38 | 08.11.16 г.
<p>
	Модели смартфони на Huawei. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Модели смартфони на Huawei. Снимка: архив Ройтерс

Противно на общоприетото схващане и това, което редица медии налагат като заглавия, пазарът на смартфони е много по-голям от това, което Apple и Samsung предлагат, коментира Statista. Макар че тези две компании все още са пазарни лидери, общият им пазарен дял възлиза на максимум 32,5% през третото тримесечие на 2016 г., като той е най-ниският им от над 5 години. Въпреки че Apple и Samsung доминират в заглавията, конкуренцията на пазара на смартфони не е (и никога не е била) само между тях.

Според IDC Samsung и Apple отчитат спад на доставките си на смартфони съответно от 13,5% и 5,3% през последното тримесечие, докато останалата част от пазара се е разраснала със 7,7%. И докато търсенето за телефони от нисък и среден клас на развиващите се пазари продължава да се покачва, китайските търговци, водени от Huawei, OPPO и Vivo, постепенно стесняват разликата си с Apple, като в същото време засилват присъствието си извън Китай. Пазарният лидер Samsung все още води значително пред конкуренцията, но предстои да видим колко силно проблемите около Galaxy Note 7 ще ударят компанията в средносрочен до дългосрочен план.

Предвид застоя на бизнеса с iPhone на Apple и вредите около водещия смартфон на Samsung, наближаващите коледни празници може би ще представляват добра възможност за Huawei и другите компании да разширят още повече отпечатъка си и да се превърнат в още по-голямо предизвикателство за лидерите.

Infographic: The Smartphone Market Is Not a Two-Horse Race | Statista

Още графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още