IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon обмисля превръщането на електроцентрали в Италия в центрове за данни

За целта технологичният гигант води преговори с енергийната компания Enel, за да разшири печелившия си облачен бизнес в страната

10:16 | 01.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Технологичният гигант Amazon води преговори с енергийната компания Enel да превърне стари електроцентрали в Северна и Централна Италия в центрове за данни. По този начин американската компания се опитва да разшири печелившия си облачен бизнес в страната, коментира Ройтерс.

Говорител на Enel каза в сряда, че се поддържат отношения с американския търговец на дребно, а източник, запознат с въпроса, казва, че е възможно постигането на сделка през следващите месеци.

Amazon е пазарен лидер в глобалния сектор за услуги в облачните инфраструктури. През третото тримесечие на 2016 г. продажбите на облачния му бизнес са нараснали с 55% спрямо миналата година.

Amazon Web Services (AWS) – подразделението за облачни услуги, наскоро обяви, че ще отвори центрове за данни около Париж, след като инвестира в Ирландия, Германия и Обединеното кралство.

Компанията ще похарчи до 1 млрд. евро, за да преобрази централите в Италия, казва източникът, добавяйки, че инвестициите съответстват с други сделки за хъбове за данни в Европа.

Интересът на AWS е предизвикан, след като Enel – най-голямата енергийна компания в Европа по капацитет, затваря старите си централи като част от стратегия за изместване на фокуса си към електропреносните мрежи, възобновяемата енергия и бизнеса на дребно, особено на развиващите се пазари.

Enel е поканила заинтересовани страни да поемат обектите, представяйки проекти за това как ще ги използват. Два процеса по продажба в момента са в напреднал етап, каза компанията миналата седмица, без да предоставя допълнителна информация.

Amazon е инвестирала над 450 млн. евро в Италия, откакто отвори магазин през 2010 г. и има 1700 служители в страната. През юли тя обяви, че ще изгради огромен склад и логистичен център в покрайнините на Рим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още