IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рециклирането на слушалките AirPods може да се окаже предизвикателство

Всяка от слушалките съдържа батерия, поради което не могат да се претопяват като обикновените слушалки

10:16 | 21.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Новите безжични слушалки на Apple - AirPods, може да са трудни за рециклиране, твърди компания за електроника, която е разглобила устройството, за да разгледа компонентите му.

Apple се промотира като компания, която е загрижена за околната страна, след като преди време стана обект на критики заради изграждането на устройства така, че компонентите им се разделят трудно и това ги прави по-сложни за рециклиране.

Най-новите 4-грамови слушалки на компанията AirPods имат залепени малки литиево-йонни батерии, които усложняват рециклирането, твърди Кайл Уейнс, главен изпълнителен директор на iFixit, компанията, която ги е разглобила, а преди това е анализирала и други продукти на Appe.

“Те очевидно казват, че това е бъдещето на слушалките”, коментира той. Експертът твърди, че Apple е продала 1,4 млрд. бройки слушалки за iPhone и iPod. Като се има превдид, че iPhone 7 не включва вход за традиционни слушалки, AirPods могат да са сигнал накъде се е отправила компанията.

“Може да има милиарди от тези неща през следващите 10 години”, коментира Уейнс. Apple твърди, че струващите 159 долара слушалки могат да бъдат върнати на компанията за рециклиране. Говорителят ѝ обаче отказва да коментира по-нататъшното рециклиране на устройствата.

Слушалките, които Apple пусна на пазара миналата седмица, след едномесечно отлагане на старта им, получиха позитивни отзиви. AirPods съдържат литиево-йонни батерии, по една във всяка слушалка и една в придружаващото ги зареждащо устройство. Традиционните слушалки могат да бъдат стопени, но литиево-йонните - не, защото могат да се запалят в процеса на разрушаване.

AirPods имат маркировка, която посочва, че не трябва да бъдат изхвърляни в кошчето, а на местата за излязло от употреба електрическо и електронно оборудване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още