IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Apple е занижила изискванията си за сензора за разпознаване

Компанията обаче отрича това и твърди, че iPhone X ще бъде пуснат в продажба на 3 ноември с Face ID, която не е понижила точността си

09:27 | 26.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Маркетинг директорът на Apple Фил Шилер представя устройството на 12 септември. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Маркетинг директорът на Apple Фил Шилер представя устройството на 12 септември. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple Inc. е позволил наскоро на доставчиците да намалят точността на системата за разпознаване на лица на iPhone X, за да ускорят пускането на телефона на пазара, пише Bloomberg New.

В материала на Bloomberg, в който се цитират източници, запознати със случая, се твърди, че Apple понижава умишлено някои от техническите спецификации за сензора на системата Face ID, което прави по-бързо тестването на частите.

Системата Face ID - една от най-популярните функции на новия iPhone, който струва 999 долара за най-евтиния си вариант, използва математически модел за лицата на потребителите, за да им позволи да влизат в телефоните си или да плащат стоки само поглеждайки към екраните си. 

Очакваше се сензорът да бъде сериозно технологично предизвикателство. До преди представянето на iPhone X най-важната употреба на технологията беше в контролера Kinect на Microsoft Corp., която конзолата Xbox ползваше, за да засича движенията на играчите. Kinect обаче е с размерите на голяма книга, а и Microsoft продаде само 24 млн. бройки от контролера за двете години, в които той е на пазара. Така че това е доста по-малко производствено предизвикателство,  отколкото това пред Apple, която продава по над 200 млн. броя iPhone на година. 

Въпреки понижената си точност Face ID все още е далеч по-добра от съществуващия Touch ID. Решението на компанията за понижаване на точността за този модел показва колко е трудно да се създадат авангардни функции, които потребителите са жадни да тестват.

Apple е изправен пред редица проблеми с най-новото си семейство телефони, пуснати на пазара на 12 септември, със спаднало търсене за iPhone 8 и 8 Plus, става ясно от медийни и аналитизаторски доклади. Това предполага и намалени планове за доставка за iPhone X.

Така например според японския вестник Nikkei първоначалните продажби на новия iPhone X на Apple ще достигнат 20 млн. броя през тази година. Това е само наполовина на бройката, която Мин-Чи Куо от KGI Securities прогнозира, че компанията ще успее да продаде през 2017 г.

Малко по-късно от Apple реагираха на материала на Bloomberg News, като го отрекоха напълно. В становище до Ройтерс компанията заявява, че твърдението на агенцията е „напълно погрешно“. 

В своето изявление Apple съобщава, че очаква iPhone X да бъде пуснат в продажба, както е планирано - на 3 ноември, с функцията Face ID.

„Качеството и точността на Face ID не са се променили. Продължава да е 1 на милион вероятност случаен човек да отключи вашия iPhone с Face ID ", казва се в изявление на компанията.

Говорител на Bloomberg пък заяви, че новинарската компания стои зад своя материал. 

В материала на агенцията не се уточнява дали Apple е отслабил изискванията си преди, или след обявяването на заявката за точност от 1 на 1 млн. за Face ID, направена по време на пресконференция на 12 септември.

И макар че Apple имаше забавяния и ограничения на доставките и в миналото, те обикновено се изчерпваха до някои цветове на iPhone или по-малко важни продукти като Apple Watch. Този път производствените препятствия засягат телефона от 10-годишнината, който се очаква да генерира голяма част от приходите на компанията.

Акциите на Apple поевтиняха с 0,69 долара (0,44%) до 156,41 долара в редовната сесия на Wall Street. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още