fallback

Грешка на дизайнер на чипове доведе до срив на акциите на Intel

Някои чипове на концерна имат дизайнерски дефект, който представлява риск за сигурността, твърди специализирана медия

19:49 | 03.01.18 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите на Wall Street заобикаляха отдалеч в сряда акциите на производителя на чипове Intel и разпродаваха книжата му. Цената на акциите се сви с 3,8 на сто до 45,05 долара за брой, като по този начин е най-зле представящият се компонент в Dow Jones в ранните часове на сесията в сряда, предава Ройтерс.

Причината е материал на технологичния сайт The Register, според който някои чипове на концерна имат дизайнерски дефект, който представлява риск за сигурността. Пропускът в защитата на процесорите на Intel e довел до редизайн на ядрата за Linux и Windows.

През последните два месеца програмистите са били заети да предотвратят възможността хакери да използват слабостите на защитата и да получат достъп до ключа за сигурност, пароли и файлове, кеширани от диска. Сайтът съобщава, че са необходими софтуерни актуализации както за Windows, така и за Linux, а те ще се отразят на производителността на дадена машина. За операционната система на Apple MacOS също е нужна актуализация, предава сайтът. 

Новината обаче окрили акциите на конкурента AMD (Advanced Micro Devices), които оглавяват индекса на сините чипове с ръст от 7,3 на сто до 11,78 долара за брой.

През миналата година акциите на Intel добавиха 27 на сто към стойността си, а тези на AMD – 9%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още