fallback

България ще купи нов суперкомпютър до 2021 г.

На базата на по-високите технологични възможности ще се постигне по-висока производителност след 3 години, смята д.м.н. Светозар Маргенов

09:44 | 05.11.18 г. 1

България ще купи нов суперкомпютър до 2021 г. Целта е да се развива човешкият потенциал на хората, които ще могат да ползват ефективно новия високопроизводителен европейски суперкомпютър. Това каза член-кореспондентът д.м.н. Светозар Маргеновдиректор на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Срокът е определен спрямо очакванията за продължителността на живота на настоящия суперкомпютър. Инвестицията е добре планирана”, посочи той.

Според Маргенов след тригодини на базата на по-високите технологични възможности е вероятно да се постигне по-висока производителност.

6 технологични български компании изразяват готовност да сътрудничат и да ползват ресурсите на суперкомпютъра. "Тези компании са наши асоциирани индустриални партньори. С много от тях имаме дългогодишно партньорство", посочи експертът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още