IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm се справя трудно с по-голямото търсене на чипове

Дефицитът на полупроводници засегна първо автомобилната индустрия, а сега се пренася и в други

17:07 | 12.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Qualcomm изпитва трудности да отговори на търсенето на своите процесори, използвани в смартфони и други устройства, след като дефицитът на чипове, който започна първо от автомобилната индустрия, обхвана и бизнеса с електроника, твърдят източници на Ройтерс.

Samsung Electronics, най-големият производител на смартфони в света, се е сблъскала с недостиг на чипове от Qualcomm за своите смартфони, посочват двама източници, запознати със случващото се с южнокорейската компания.

Търсенето на чиповете на Qualcomm нарасна значително през последните месеци, след като производителите на смартфони с операционната система Android се борят да привлекат потребителите, отказващи се от ползването на телефони на Huawei заради санкциите, наложени от Съединените щати. За Qualcomm се оказа трудно да отговори на това по-високо от очакваното търсене отчасти заради липсата на някои субкомпоненти за самите полупроводници.

Единият от източниците, който работи в доставчик на Samsung, твърди, че дефицитът на чипове от Qualcomm засяга производството на ниския и средния клас модели на Samsung. Вторият източник, който работи в друга фирма доставчик, коментира, че има недостиг на новите флагман чипове на Qualcomm – Snapdragon 888, но не разкрива дали това засяга производството на високия клас устройства на южнокорейския гигант.

Говорител на Samsung Electronics е отказал да коментира въпроса. Говорител на Qualcomm припомня думите на директори на компанията от сряда, които посочиха, че могат да постигнат прогнозата за продажбите за второто фискално тримесечие, дадена през февруари.

Отделно от това старши директор в друг ключов поддоставчик на няколко големи марки смартфони коментира пред Ройтерс, че не му достигат редица компоненти от Qualcomm, ето защо ще свие доставките на смартфони през тази година. Директорът е пожелал да остане анонимен.

През февруари вицепрезидентът на китайския производител на смартфони Xiaomi Лу Уейбин се оплака от кризата с чиповете. „Това не е недостиг, а екстремен недостиг“, написа той в Weibo – китайска социална мрежа, наподобяваща Twitter.

Нарасналото търсене на потребителска електроника доведе до липсата на чипове, която засегна сериозно автомобилните заводи. На този етап дефицитът е концентриран предимно в чиповете, направени с по-стара технология, а не тези с по-нов дизайн, като чиповете на Qualcomm.

Но предизвикателствата пред Qualcomm показват как проблемите във веригите на доставките на по-сложни чипове засягат другите.

„Все още търсенето ни е по-високо от доставките“, коментира новият главен изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон по време на годишната среща с инвеститорите, която се проведе в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още