IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямото търсене на компютри помогна на HP да надмине прогнозите

Приходите на компанията са нараснали с 9%

14:14 | 24.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

HP отчете тримесечни приходи, които надхвърлиха прогнозите на анализаторите, подкрепени от по-добрите доставки на компоненти, за да отговорят на корпоративното търсене на персоналните ѝ компютри. Цената на акциите на фирмата нарасна по време на следборсовата търговия, пише Bloomberg.

Приходите са нараснали с 9% до 16,7 млрд. долара през четвъртото тримесечие, което завърши на 31 октомври, обяви базираната в Калифорния компания. Средната прогноза на анализаторите беше за 15,4 млрд. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg. Като се изключат някои елементи, печалбата е достигнала 94 цента на акция, спрямо средна прогноза за 88 цента на акция.

„Това, което наблюдаваме, е много голямо търсене, особено в търговския и във високия сегмент потребителски устройства, които имат по-високи цени и по-висока стойност“, коментира главният изпълнителен директор Енрике Лорес. „В допълнение към това видяхме увеличение на разходите и му отговорихме с увеличение на цените, така че управляваме рентабилността си добре в една инфлационна обстановка“.

Въпреки че компанията е подкрепена от по-голямото търсене, HP е имала проблеми с изпълнението на всичките си поръчки заради недостига на някои видове чипове. Лорес твърди, че търсенето на персонални компютри ще продължи да е на високите нива, достигнати по време на пандемията, въпреки завръщането в офисите и училищата.

Глобалните продажби на персонални компютри са нараснали с 1% през третото тримесечие спрямо година по-рано, сочат данни на Gartner, отчасти заради ограниченията в доставките. Според Gartner броят на продажбите на HP е спаднал с 5,8% през периода. Миналия месец HP заяви, че дългосрочният растеж на приходите ще бъде с „нисък едноцифрен“ процент.

Цената на акциите на HP нарасна с 13% по време на следборсовата търговия, след като приключи на ниво от 32,19 долара за брой в Ню Йорк във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още